Останати спортови

Кастер Семенја: Нема сомнежи, јас сум жена

12. август 2017 - 15:42 | Б.С.Б.

Атлетичарката Кастер Семенја се соочува со остри критики од останатите атлетичарки поради вишокот тестостерон во нејзиниот организам. Таа има три пати повеќе тестостерон од просечната жена, а многумина мислат дека тоа ѝ дава неправедна предност пред другите спортистки.

Кастер се соочува со критики откако беше подложена на тестирање на полот. Дозволено ѝ е да се натпреварува, но многумина се загрижени дека нејзината состојба ја прави доминантна над другите.

26-годишната атлетичарка поради хиперандрогенизам нема матка, ниту јајници, наместо тоа има внатрешни тестиси поради хромозомска абнормалност. Се идентификува себеси како жена, пишува The Sun.

Во иднина Семенја можеби ќе биде под хормонска терапија или ќе се соочи со можноста да не се натпреварува поради загриженоста на другите атлетичарки дека има неправедна предност над нив поради нејзината состојба.

Коментирај