Кавкаските ритуални жезли всушност биле древни сламки за пиво?

Осум златни и сребрени цевки од гробницата број 1 се чуваат во Ермитаж повеќе од 100 години, а сега нивната вистинска намена е доведена во прашање.

Во 1897 година, експедиција предводена од Николај Веселовски, професор на Универзитетот во Санкт Петербург, ископала тумба од бронзеното време. Ова е една од најбогатите украсени праисториски могили во Северен Кавказ. Трудот го означил почетокот на проучувањето на мајкопската археолошка култура.

Остатоците од тумбата биле уништени на почетокот на 20 век, но нејзината содржина - гробови и артефакти - сè уште се проучуваат. Осум златни и сребрени цевки од гробницата број 1 се чуваат повеќе од 100 години во Ермитаж, а неодамна група научници предводени од Виктор Трифонов од Институтот за материјална култура на Руската академија на науките спроведоа нова студија за колекцијата.

Десно од човечките останки имало осум сребрени цевки долги до 112 cm и дијаметар од 10 mm со зашилен крај. Четири предмети се составени од два или три сребрени сегменти, додека останатите четири се комбинации на златни и сребрени сегменти. Цевките се украсени со сложени врвови и златни или сребрени украсни фигурини на бикови кои не се фиксирани на едно место туку можат да се лизгаат низ цевката до одредена положба.

Николај Веселовски сугерирал дека цевките се знамиња или знаци на моќ - жезли. Нешто подоцна била претставена друга верзија - цевките може да се користат за поддршка на погребната крошна. На неа можело да се шие златен накит пронајден во гробот. Исто така, постоела идеја дека цевките се стрелки што се користеле во ритуали, слично на алатките на зороастриските свештеници.

И покрај разликите во овие толкувања, во сите случаи цевките се користеле со остриот дел свртен нагоре. Сепак, тие се поставени поинаку во близина на починатиот: одозгора надолу. Современите научници решија да најдат објаснување за ова и си го поставија прашањето: зошто цевките се шупливи?

Истражувачите шпекулираа дали цевките може да се користат за пиење? На Блискиот Исток, јачменот бил ферментиран пред најмалку 13.000 години, а во 5-4 милениум п.н.е. регионот веќе пиел пиво користејќи „сламки“: најраните слики на таква „забава“ датираат од тоа време.

Многу такви „пивски артефакти“ се познати во археологијата, иако најчесто биле направени од трска. Некои од тогашните рецепти за варење барале филтрирање на пијалакот непосредно пред да се испие, па на краевите на цевките што се користеле за пиење биле ставени „цедалки“.

Тестирајќи ја нивната хипотеза, научниците ја анализираа органската материја во горниот дел на филтерот на мајкопската култура. Специјалистите успеаја да изолираат микрофрагменти од јачменов скроб и житни култури. Сепак, сите артефакти се контаминирани со земја и овој доказ може да се смета само за индиректен додека не се извршат подетални пребарувања. Но, ако хипотезата дека сламките за пиење се вистинити би можела да ја објасни и положбата на цевките во гробот: тие биле наредени така што во секое време би можеле да бидат потопени во сад за пиво.

Биковите, за кои се испостави дека се превртени, ставени се на цевка за да ги видат оние што би седеле преку патот. Затоа некои од нив се златни, а други се сребрени: вака луѓето кои заедно пиеле го обележувале својот статус.

Сите овие предмети се направени многу вешто; укажуваат на тоа дека мајкопската аристократија била водена од сумерската наклонетост кон луксуз. И бидејќи од сите артефакти во тумбата, цевките лежеле најблиску до телото, можеме да заклучиме дека гозбите биле важни во животот на покојникот. И ако толкувањето е точно, ова се најраните познати сламки за пиење пронајдени во Северен Кавказ. Ова укажува на широка мрежа на контакти и врски кои се развиле до средината на четвртиот милениум пред новата ера.

реклама

Заврши најкрвавата битка во Украина, Азовстал во рацете на Русите

Read more

Полска бара демилитаризација и преименување на Калининград, Русите се изнасмеаја

Read more

Необична снимка: Уште еден доказ дека со Путин нешто не е вo ред?

Read more

По разделбата со Лиса Бонет, Џејсон Момоа во врска со 10 години помлада колешка

Read more

Вести

Иднината сега: Domus користи обновлива енергија, има кабини, теретана и базен

Read more

Роверот на Марс сними „врата“ врежана во карпа

Read more

Зошто Европејците не се капеле во средниот век?

Read more

Босна и Херцеговина го има најскапиот водопад во светот

Read more
 

Гик

Популарни страници следат сè што правиме на интернет: Се памти и тоа што е избришано

Читај повеќе
  • filter

Иднината сега: Domus користи обновлива енергија, има кабини, теретана и базен

Читај повеќе

Доаѓаат големи промени во iOS 16

Читај повеќе

Научници оживеаја активност во човечко око после смрт

Читај повеќе

Роверот на Марс сними „врата“ врежана во карпа

Читај повеќе

Ситуацијата за Need for Speed ​​се менува

Читај повеќе

iPhone не е единствениот кој се префрла на USB-C порт

Читај повеќе

Зошто Европејците не се капеле во средниот век?

Читај повеќе
  • filter

Босна и Херцеговина го има најскапиот водопад во светот

Читај повеќе