Кисела Вода субвенционира печки на пелети, материјали за реконструкција на фасади на станбени згради и поправка на лифтови

И оваа година Општина Кисела Вода излегува со сет мерки за финансиска поддршка на своите жители. Денес се објавени јавни повици за субвенционирање на набавка на печки за пелети, за кофинансирање при набавка на термоизолациони материјали за реконструкција на фасади на станбени згради, како и за поправка и санација на постоечки лифтови во станбени згради на подрачјето на општината. Во наредните месеци, ќе бидат објавени јавни повици и за субвенционирање на набавка на пелети и за огревно дрво, за што нашите граѓани ќе бидат дополнително информирани. 

Сите критериуми и услови за учество се достапни на веб страницата на Општина Кисела Вода, а принципот врз кој ќе се врши селекција ќе биде по критериумот прв дојден-прв услужен.

Конкретно, за субвенцијата за набавка на термоизолациони материјали за реконструкција на фасади на станбени згради за колективно домување на територија на Општина Кисела Вода, можат да аплицираат заeдниците на сопственици или Управители на станбени згради за колективното домување чии станбени згради се изградени пред 2010 година. Јавниот повик ќе трае 60 дена од датумот на објавување, а локалната самоуправа финансиски учествува со парични средства во висина од 60% од вредноста.

За ова ќе треба да се достaви доказ, заедно со нотарски заверена изјава дека набавените материјали наведени во испратницата и предмерот на количини во целост ќе бидат наменети и вградени во соодветната станбена зграда за која се однесува барањето, во рок од 1 година од датумот на Решението за субвенционирање и финансиска поддршка донесено од страна на Градоначалникот на Општина Кисела Вода и дека ќе биде потпишан Договор. Ќе треба да се достави фискална сметка во ОРИГИНАЛНА ФОРМА или банкарска сметка за уплата на фактура заедно со испратница со детален материјален опис на материјалите.

Многу повеќе информации има на следниот линк.

Во поглед на финансиска поддршка за поправка и санација на постоечки лифтови во станбени згради, Општина Кисела Вода ќе учествува со средства во износ од 30% од вредноста, но не повеќe од 200.000,00 денари. Право на учество имаат сите влезови поединечно кои имаат регистрирано заедница на сопственици на станови или имаат избрано управител на станбените згради и кои во потребната документација ќе достават и Одлука за поправка и санација на постоечкиот лифт/ови потпишана од мнозинството сопственици на посебни делови на станбената зграда, понуда од економски оператор со детален опис по позиции, како и одлука или изјава со која се потврдува дека ќе се обезбедат 70% од потребните средства за поправка и санација на лифт/ови на нивната станбена зграда. Јавниот повик ќе трае до исцрпување на предвидените средства за оваа намена, а најдоцна до 31.10.2024 година, а сите критериуми и услови се достапни на следниот линк.

Субвенционирањето на набавка на печки за пелети, од страна на Општина Кисела Вода ќе биде во износ од 50% од вредноста, но не повеќe од 20.000,00 денари со вклучен персонален данок на доход. За аплицирање ќе биде потребна изјава заверена на нотар дека се работи за индивидуален станбен објект кој не е поврзан на градско парно и за кои нема искористени субвенции за набавка на печка на пелети или инвертор од било кој извор во државата, како и доказ дека е извршено купувањето на печка на пелети, од 01.01.2024 година до завршување на јавниот оглас согласно Правилникот, со приложување на фискална сметка или фактура и извод од деловна банка за извршена уплата во ОРИГИНАЛНА форма. Во оригинална форма ќе се бараат фискалните сметки за сите потребни горенаведени трансакции за кои ќе се аплицира за субвенции, вклучително и за финансиската помош за пелетите и огревното дрво, за кои ќе се распишат јавните повици во наредниот период.

Согласно Програмата за локален економски развој на Општина Кисела Вода за 2024 година, вкупниот износ за овие три субвенции што ги обезбеди локалната самоуправа изнесува 2.100.000,00 денари.

реклама

Русите нападнаа со тенкови стари 70 години, резултатот – катастрофа

Read more

Пронајдена најголемата змија во светот

Read more

Најбогатиот фудбалер во светот итно е хоспитализиран

Read more

Масивен сателит денеска неконтролирано паѓа на Земјата, ќе профучи близу Македонија

Read more

Македонија

Гордана Силјановска-Давкова се пријави за претседателски кандидат на ВМРО-ДПМНЕ

Read more

Муцунски: Наскоро Македонија ќе добие Влада која што повторно ќе се грижи за македонскиот јазик и за македонската традиција

Read more

Османи: За 2 месеца ќе спласне притисокот за издавање на патните исправи

Read more

ФЗО тврдат дека не биле известени, ниту учествувале во транспортот на Леонид со хеликоптер

Read more
 

Вести

Фон дер Лајен: Сакам да работам со оние кои ги бранат вредностите на ЕУ од пријателите на Путин

Читај повеќе

Гордана Силјановска-Давкова се пријави за претседателски кандидат на ВМРО-ДПМНЕ

Читај повеќе

Муцунски: Наскоро Македонија ќе добие Влада која што повторно ќе се грижи за македонскиот јазик и за македонската традиција

Читај повеќе

Османи: За 2 месеца ќе спласне притисокот за издавање на патните исправи

Читај повеќе

Маж пукал во сестра си и во нејзините два сина во Кумановско – две од лицата починаа

Читај повеќе

Едвај 10% од Европејците веруваат дека Украина може да победи во војната со Русија

Читај повеќе

ФЗО тврдат дека не биле известени, ниту учествувале во транспортот на Леонид со хеликоптер

Читај повеќе

Обвинителството ги проверува наводите од кривичните пријави поврзани со пасошите

Читај повеќе

Ахмети ќе соопшти голема вест во обраќање во живо на Facebook

Читај повеќе