Живот

Клучната реченица што треба да ја кажете на интервју за работа

17. октомври 2018 - 20:49 | А.С.

Секој кој досега бил на интервју за работа знае што треба да се направи за да се остави добар впечаток од самиот старт: да дојдете навреме, да бидете позитивни и насмеани и да се поздравите со цврст стисок.

Има и многу совети и препораки за тоа како треба да се однесувате низ интервјуто, како да одговарате на прашањата и кои прашања да ги поставите на потенцијалниот работодавец.

Но, она што ретко се сомнува е како да го завршите разговорот.

Сузи Велч, авторка на неколку од најпродаваните книги од областа на менаџментот, тврди дека последните неколку минути од интервјуто се клучни за тоа дали ќе ја добиете работата или не, секако, доколку работодавецот веќе ве гледа како еден од кандидатите што ќе влезат во потесен круг.

„Откако сте кажале сѐ што сте имале да кажете и личноста која ве интервјуирала ќе ви каже дека тоа е тоа, не си заминувајте со обично ‘благодарам на издвоеното време’ и да си заминете. Пред да излезете, самоуверено кажете ‘Навистина го сакам ова работно место’“, советува Велч.

Пред да помислите дека ваквата искреност звучи очајнички, Велч нагласува дека можноста за успех е поголема (и поважна) од самиот ризик. Оваа реченица има оромна моќ ако биде изговорена со самодоверба.

Експертите кои прават интервјуа велат дека овааа изјава покажува три ваши особини што ги бара речиси секој работодавец – искреност, храброст и скромност.

„Ваквата отвореност внесува освежувачка нота на искреност и секогаш ги допира луѓето на позитивен начин“, истакнува Велч.

Цврстото искажување на сопствените желби покажува дека имате храброст.

„Оние кои ќе ја слушнат ваквата изјава знаат и колку е тешко да се каже тоа на глас. Знаат дека за тоа треба храброст и ќе ве запамтат“, вели таа.

Менаџерите сакаат вработени кои покажуваат храброст, преку иницијативност или преку јасно изразување на мислењето.

Исто така, оваа отвореност покажува дека не сте премногу горделиви и дека сте свесни зошто сте таму. На оние кои одлучуваат им ставате до знаење дека знаете дека тие ја носат конечната одлука и покажувате почит.

Коментирај