Кога почнува староста?

Одредувањето на почетокот на староста е субјективно прашање под влијание на генерациските промени и индивидуалните перспективи.

Што покажа истражувањето?

Истражувањето на Маркус Ветштајн и неговиот тим од Универзитетот „Хумболт“ во Берлин, кое ги испитувало податоците за повеќе од 14.000 возрасни Германци родени помеѓу 1911-1974 година, открива дека перцепцијата за возраста еволуирала со текот на времето.

Конкретно, подоцна родените деца имаат тенденција да ја гледаат староста како „малку подоцна во животот“ во споредба со порано родените деца. Сепак, овој тренд можеби нема да се одржи поради неодамнешното забавување на растот на очекуваниот животен век, влошено од фактори како што е пандемијата COVID-19.

Ветштајн ги нагласува потенцијалните предизвици со кои младите генерации може да се соочат при грациозното стареење, со оглед на сè понегативните стереотипи околу стареењето, особено во Северна Америка.

Промена на перцепцијата за стареењето

Дигиталната револуција одигра клучна улога во преобликувањето на ставовите кон стареењето. Додека постарите генерации се прилагодија на технологијата, помладите, како што се милениумците и генерацијата Z, се длабоко вградени во дигиталната средина уште од раното детство, потенцијално менувајќи ја нивната перцепција за социјалните врски и стареењето.

Истражувањата покажуваат дека социјалната депривација за време на развојните фази може да влијае на функцијата на мозокот и емоционалната благосостојба, забрзувајќи го процесот на стареење.

Одржувањето силни семејни врски и меѓугенерациските интеракции е клучно за поттикнување на позитивната перцепција за стареењето. Меѓутоа, модерниот начин на живот кој се карактеризира со технолошка погодност често доведува до физичка одвоеност во семејствата, ограничувајќи ги можностите за младите да учат од постарите генерации.

Исто така, доживувањето болест кај постарите роднини без да бидат изложени на позитивните аспекти на стареењето може да ги овековечи негативните стереотипи. Од друга страна, охрабрувањето на значајни интеракции со постарите луѓе може да го предизвика стареењето и позитивно да ја редефинира перцепцијата за стареење.

Покрај тоа, падот на интеракциите лице-в-лице, заедно со акцентот на општеството на младите, може да придонесе за нарушено разбирање на стареењето.

Индивидуалните искуства дополнително ја комплицираат дефиницијата за возраста. Факторите како што се здравјето, промените во животниот стил и социјалните норми влијаат кога поединците се гледаат себеси или другите како стари.

Препознавањето на неизбежноста на стареењето и давањето приоритет на грижата за себе уште од рана возраст може да поттикне здраво стареење и разбирање на различните фази од животот. На крајот на краиштата, редефинирањето на општествените ставови кон стареењето бара препознавање на различноста на искуствата со стареењето и промовирање на меѓугенерациското разбирање и емпатија.

Тагови
реклама

Живот

Летото ќе промени сѐ: Хороскопски знаци кои мора да се подготват за љубовни турбуленции

Read more

Маск му донесе интернет на племе во Амазон и ги навлече на порнографија

Read more

Трик за лесно ослободување од досадните семки од пиперките

Read more

Летно пиво: Историја на радлерот

Read more
 

Магазин

За гурмани: Докопани во сос од сланина, јаболка и павлака

Читај повеќе

Четири нискогликемиски намирници кои поддржуваат здраво слабеење

Читај повеќе

Летото ќе промени сѐ: Хороскопски знаци кои мора да се подготват за љубовни турбуленции

Читај повеќе

Маск му донесе интернет на племе во Амазон и ги навлече на порнографија

Читај повеќе

Црвеното грозје го намалува холестеролот и има антистареечки ефекти

Читај повеќе

Како да го забрзате метаболизмот: Многу е полесно отколку што мислите

Читај повеќе

Сарма ќофтиња за мрзливи во кујна

Читај повеќе
  • play_arrow

Топ 12 ненаселени места во светот

Читај повеќе
  • play_arrow

Трик за лесно ослободување од досадните семки од пиперките

Читај повеќе