Кога старите Египќани почнале да ги мумифицираат мртовците?

Старите Египќани се можеби најпознати по начинот на кој постапувале со мртвите, од градење колосални пирамиди до полнење на подземни гробници со раскошни богатства и артефакти.

Египќаните исто така славно мумифицирале многу од скоро починатите за да ги зачуваат нивните тела. Но, кога луѓето во древниот Египет почнале да ги мумифицираат мртовците?

„Потеклото на египетската мумификација, за која има јасни научни докази, е [околу] 4300 п.н.е.. Може да откриеме дека датира од уште порано“, изјави за Live Science Стивен Бакли, истражувач од Универзитетот во Јорк во Велика Британија, кој е коавтор на два труда на оваа тема.

Овие докази вклучуваат завои од мумии стари 6.300 години пронајдени на древните египетски гробишта во Мостагеда, околу 320 километри јужно од Каиро. Погребните места беа ископани на почетокот на 20 век, а завоите беа донесени во ОК и сега се во музејот Болтон, како што забележаа Бакли и колегите во студијата PLOS One од 2014 година.

Во студијата, научниците ги тестирале завоите и откриле дека тие содржат смоли кои вообичаено се користат за мумификација. Тестовите покажуваат дека овие смоли се направени од различни состојки како растително масло, животинска маст, восок и растителни гуми за џвакање. Слични смоли користеле и старите Египќани за мумификација во подоцнежните периоди, забележале научниците.

Да ја ставиме 4300 п.н.е. во контекст, тоа е околу еден милениум пред Египќаните да развијат хиероглифи и околу 1.500 години пред да почнат да ги градат пирамидите. Исто така, тоа е околу еден милениум пред Египет да се обедини под еден фараон.

Додека најраните докази за употреба на вештачки средства за мумификација на телото датираат од околу 4300 п.н.е., Египќаните практикувале природна мумификација уште порано.

„Природната мумификација е случаен процес предизвикан од поволните услови за погребување, како што е закопувањето во топол, сув песок. Египќаните не почнале природно да ги мумифицираат своите мртви во ниту еден момент во смисла на свесен чин“, рече Бакли.

Салима Икрам, професорка по египтологија на Американскиот универзитет во Каиро, рече дека најраните примери на природно мумифицирани мумии датираат од 5.000 п.н.е., ако не и порано.

Дури и откако била развиена вештачката мумификација, многу Египќани сè уште биле природно мумифицирани бидејќи не можеле да си дозволат вештачка мумификација и биле закопувани во пустина.

„Повеќето древни Египќани едноставно биле ставени во дупка во земјата, без никаква подготовка и можело случајно да се мумифицираат природно“, рече Бакли.

Икрам рече дека не знаеме што мислеле древните Египќани. Но, кој и да бил сместен во песочен гроб, подалеку од вода, а не затворен во подлога/ковчег од трска или во кожа, природно би бил мумифициран.

Како што христијанството почнало да се шири во Египет помеѓу вториот и петтиот век од нашата ера, употребата на вештачка мумификација се намалила, според Кралскиот музеј Онтарио. Додека древната египетска религија ја нагласува важноста на зачувување на телото за задгробниот живот, христијанството не го правело тоа, забележа музејот.

реклама

Се бараат доброволци за експеримент: За 60 дена ќе добијат 18.000 евра

Read more

Како би изгледала Европа ако светското море се подигне за 100 метри?

Read more

Наутро или навечер - кога е најдобро да земате витамин Д?

Read more

Скопје блеска во новогодишен амбиент среде април

Read more

Наука

Месечината се превртела одвнатре нанадвор пред милијарди години

Read more

Имаме само уште две години да ја спасиме планетата Земја

Read more

Voyager 1 е надвор од Сончевиот Систем, со месеци испраќа чудни податоци

Read more

Поларниот вртлог одеднаш го промени правецот – оди во „рикверц“

Read more
 

Гик

Apple ќе овозможи поправка на iPhone со користење на користени делови

Читај повеќе

Starlink ќе обезбеди брз интернет на првата приватна вселенска станица

Читај повеќе
  • play_arrow

Месечината се превртела одвнатре нанадвор пред милијарди години

Читај повеќе

Имаме само уште две години да ја спасиме планетата Земја

Читај повеќе

Лудиот германски проект за затворање на Медитеранот и делумно намалување на водата

Читај повеќе
  • filter

HMD ги претстави Nokia мобилните 6310, 5310 и 230

Читај повеќе

Facebook Messenger конечно доби 4 нови функции кои долго ги чекавме

Читај повеќе
  • filter

Motorola ги откри спецификациите на смартфонот Moto G64 5G

Читај повеќе

Voyager 1 е надвор од Сончевиот Систем, со месеци испраќа чудни податоци

Читај повеќе