Љубов и секс
Како да препознаете дали вашиот партнер е таков?

Кои се знаците дека сте во токсична врска?

23. ноември 2019 - 16:02 | М.С.

Токсичните луѓе не треба да ви бидат пријатели, а уште помалку пак љубовни партнери. Кога сте во врска со таков човек се плашите од крајот затоа што не знаете што ве очекува. Меѓутоа, научниците ве советуваат дека најдобро е да не дозволите на ваква личност да влезе во вашата комфор зона. 

Како да откриете дали сте во токсична врска?

Критичар

Дали сте биле во врска во која некој постојано ве критикува и осудува без оглед на тоа што правите? Критикувањето е различно од давањето совет и важно е да го знаете тоа. Критичаро предизвикува нелагодност во врската. Често ве навредува поради неговата ниска самодоверба и потребата за контрола.

Пасивно-агресивно однесување

Пасивната агресија е пасивен излив на бес. Со такви луѓе се чувствувате неудобно, затоа што се саркастични, ги негираат чувствувата и никогаш не ви делат комплименти. Овие личности го користат сарказмот како одбранбен механизам.

Нарцис

Нарцисот се однесува како тој да знае сè, како тој да е најдобар во сè и не се плаши да го каже тоа гласно.

Без оглед на вашата интелигенција и искуство, никогаш нема да излезете на крај со ваква личност. Ќе забележите по тоа дека се наптреварувате со него во секоја секојдневна ситуација.

Бесчувствителни и студени

Тие не комуницираат за да ги избегнат важните прашања. Не сакаат да признаат дека имаат некаков проблем, па затоа со нив ќе ви биде тешко да останете во врска. Порани нив ќе се чувствувате огорчено и виновно.

Коментирај