Вести

Колку се навистина опасни климатските промени?

5. јуни 2019 - 17:55 | МИА

Комбинацијата од сѐ посериозните последици од климатските промени и бавната реакција на луѓето, го ставаат човештвото на меланхоличен пат што води во хаотичен свет што може да предизвика глобален општествен колапс, се нагласува во новиот извештај на независната експертска група Тhe Breakthrough - National Centre for Climate Restoration со седиште во Мелбурн.

Извештајот беше претставен од Крис Бери, поранешен началник на австралиските одбранбени сили и пензиониран адмирал на австралиската морнарица.

„Авторите изнесоа сурова вистина за безнадежната ситуација во кој се наоѓа човештвото и нашата планета. Во извештајот се истакнува дека постои реална можност човековиот род да оди во насока на истребување“, вели Бери.

Еден од заклучоците е дека климатските промени се среднорочна закана за човековата цивилизација и дека светските влади мора да ги зајакнат своите напори во борбата против глобалнто затоплување. Штетните ефекти од глобалното затоплување ќе се одразат на намалена количина на храна и вода во некои делови и тоа ќе биде катализатор за социо-политички нестабилности и зголемен немир и судири во светот.

Авторите на извештајот пресметале дека ако се продолжи загадувањето со сегашното темпо, до 2050 година ќе има зголемена температура за три степени Целзиусови во однос на прединдустрискиот период.

Последиците би биле топење на ледените површини, широко распоространето губење на вечниот мраз, суша и измумирање на живот во делови од Амазонија.

Дестабилизацијата на воздушните струи значително ќе влијае на интензитетот и географската дистрибуција на азиски и африкански монсуни, а заедно со дополнителното успорување на Голфската струја во прашање се доведуваат и системите за одржување на живитот во Европа, се истакнува во извештајот. Северна Америка би била изложена на катастрофални климатски екстреми, вклучително пожари, топлотни бранови, суша… Би исчезнале летните монсуни во Кина, а нивото на големите азиски реки би било значително пониско поради губење на повеќе од една третина од хималајскиот мраз.

Губењето на глечерите на Андите би било и до 70 отсто, а врнежите во Мексико и Централна Америка би се намалиле за 50 отсто.

Коментирај