Магнетна резонанца: Зошто се прави и како изгледа овој дијагностички преглед?

Магнетната резонанца е добро познат преглед кој се прави со цел да се добие подобар увид во одредени делови од нашето тело. Имињата што се користат за истиот метод – Magnetic resonance imaging (MRI) - се магнетна резонанција или скратено МР.

Тоа е модерна радиолошка дијагностичка метода која овозможува речиси совршена визуелизација на целиот организам. Потребен е кога има промени поради разни болести, бидејќи овозможува увид во сите органи, коски, меко ткиво и зглобови.

Често се поставува прашањето како изгледа магнетна резонанца на мозокот или МР на главата, но секој орган може да се испита со оваа дијагностичка метода. Испитувањето или магнетната резонанца го вршат специјалисти со цел да се добие подобар увид во состојбата на организмот.

Магнетната резонанца користи силно магнетно поле за да дејствува на ткивните клетки, или протоните, за да ги подреди. Радиофреквенцискиот бран од уредот пренесува енергија на протоните и ги поместува надвор од рамнотежа. Тогаш се создава бран и кога ќе престане дејството на тој бран, протоните се враќаат во рамнотежа и го ослободуваат вишокот енергија во околината. Оваа енергија потоа се препознава со магнетна резонанца и компјутерот добива слика.

Како изгледа снимањето со МР?

МР уредите за дијагностика можат да бидат во различни форми, а кај нас најчесто се користат оние со куќиште во облик на тунел. Уредот изгледа како голем тунел во чиј централен дел лежи пациентот. Лицето се внесува во „тунелот“ со магнетна резонанца со автоматизирана табела. Во некои случаи, само делот од телото што треба да се анализира се става во уредот.

Засега не се познати случаи на опасност од магнетна резонанца по здравјето на луѓето, но имајќи предвид дека се работи за магнет, неопходно е да се преземат мерки на претпазливост пред да се користи. Подготовката за магнетна резонанца не бара посебни процедури. Пред прегледот, бидејќи влегувате во зоната на влијание на силно магнетно поле, потребно е да се отстранат сите метални предмети од телото - накит, картички, мобилен телефон, протези и слично. Треба да се обрне внимание и на облеката и обувките кои може да содржат метални делови како градници или друга долна облека.

Луѓето кои имаат вградени апарати треба да им го спомнат ова на лекарот и на персоналот за радиологија пред прегледот. Ова се однесува на предмети како пејсмејкери, невростимулатори, вештачки зглобови, стентови и слично. Информирањето на медицинскиот персонал е важно бидејќи некои предмети, како што се зглобните протези не се контраиндикација во некои случаи.

Храна и пијалаци може да се консумираат нормално пред МР, освен ако вашиот лекар не ве советува поинаку. Истото важи и за лековите.

За време на прегледот со магнетна резонанца, пациентот треба да лежи мирно на масата додека не заврши прегледот. Времетраењето на магнетната резонанца зависи од тоа кој дел од телото се испитува, а МР снимањето се состои од неколку пократки повторувања. За време на прегледот се создава гласна бучава, па на пациентот може да му се дадат слушалки или чепчиња за уши.

Работната станица со компјутер каде што се прикажуваат резултатите и од каде се управува прегледот се наоѓа во друга просторија. Персоналот обично има чист поглед на пациентот низ стаклениот прозорец во апаратот.

Кога е неопходна магнетна резонанца?

Магнетната резонанца овозможува увид во здравствената состојба на органите, идентификација на болести или следење на ефектите од лекувањето. Преку оваа дијагностика може да се испитаат сите телесни структури, односно сите органи. Обично се користи кога ултразвучните и рендгенските прегледи и компјутерската томографија (КТ) не се доволни за дијагноза.

Затоа, се бара да се испитаат мозокот, хипофизата, 'рбетот во различни делови и зглобови. Магнетната резонанца не користи јонизирачка енергија за да добие дијагностички слики, така што може да се користи за сликање на сите делови од телото.

За време на испитувањето со магнетна резонанца може да се користи контрастно средство кое се дава интравенски или во зглобот. Контрастниот медиум содржи гадолиниум и обично не предизвикува алергиска реакција кај пациентот. Целта на инјектирање на контрастно средство е да се подобри контрастот во визуелизацијата на шупливите простори, шупливите органи и крвните садови и да се провери снабдувањето со крв на органите.

Дали магнетната резонанца е опасна по здравјето?

Според досегашните информации, магнетната резонанца не е опасна по здравјето. Како што се покажа, овој тип на дијагноза не предизвикува болка освен ако не се инјектира контрастно средство, што може да биде непријатно. Иако е мала, постои можност за алергиска реакција по администрацијата на контрастното средство.

Благите реакции може да бидат осип или уртикарија, гадење, повраќање, бледило и потење. Може да се јави и треска, абдоминална болка, главоболка и повраќање. Тешките реакции на контрастните средства за МР вклучуваат анафилактичен шок, срцев удар, инфаркт, губење на свеста и пулмонален едем.

Опасностите од магнетната резонанца се непознати, но може да се појават и некои несакани ефекти при прегледот. Посебно внимание се посветува на пациентите кои се плашат од прегледи и кои имаат клаустрофобија или страв од затворени простори. Кај такви пациенти, но и кај други, може да се појават следните несакани ефекти:

  • вртоглавица
  • болка во главата
  • замаглување
  • гадење и повраќање

Доколку пациентот претходно доживеал некои од горенаведените симптоми за време на други прегледи или додека престојувал во затворен простор, важно е да го информира болничкиот персонал.

Сè на сè, магнетната резонанца има бројни предности во употреба, особено во однос на безбедноста на пациентот. Исто така, помага во подобра дијагноза што потенцијално го забрзува третманот и терапијата.

реклама

Цвеќе кое е одлично против мувла, го чисти и воздухот, го препорачува и НАСА

Read more

Нов готвачки гаф на Бруклин Бекам - ги расипа лазањите

Read more

Нов тренд полека ја заменува порнографијата: Аудио еротика

Read more

Шест намирници кои секој ден треба да ги јадете

Read more

Здравје

Колку време треба да ги четкате забите?

Read more

Ме врти колено: Како влијае времето на болката во зглобовите?

Read more

Шест намирници кои секој ден треба да ги јадете

Read more

Како собната светлина може негативно да влијае врз расположението?

Read more
 

Магазин

Рецепт од соседна Србија: Сарма полнета со коленица

Читај повеќе

Нов тренд полека ја заменува порнографијата: Аудио еротика

Читај повеќе
  • play_arrow

Нов готвачки гаф на Бруклин Бекам - ги расипа лазањите

Читај повеќе

Цвеќе кое е одлично против мувла, го чисти и воздухот, го препорачува и НАСА

Читај повеќе
  • filter

Фенг шуи цвеќиња кои носат хармонија во домот

Читај повеќе

Необична луксузна вила во Шпанија

Читај повеќе
  • play_arrow

Ирец учи хрватски за да се разбере со песот

Читај повеќе

Зошто велиме дека на гости не се оди со празни раце?

Читај повеќе
  • play_arrow
  • filter

Несреќен уличен крадец: Ограбил жена па налетал на ММА борач

Читај повеќе