Бизнис

Македонски штанд со вина и млечни производи на „Продэкспо 2020“ во Москва

10. февруари 2020 - 14:07 | Ф.З.

Македонски вина и млечни производи се изложени на националниот штанд со кој земјава се претставува на Меѓународниот саем за храна, пијалоци и суровини за прехрамбената индустрија „Продэкспо 2020“ во Москва.

Најголемата саемска манифестација од овој вид во Русија и во Југоисточна Европа беше отворена денеска и ќе трае до 14 февруари во изложбено-саемскиот „Экспоцентр“.

Настапот на македонските компании го организра Македонскo-руската стопанска комора, со финансиска поддршка на Министерство за земјоделство, шумарство и водостопанство. На овој исклучително значаен деловен настан од областа на производството и пласманот на храна и пијалаци своите производи ги изложуваат винариите „Тиквеш“ од Кавадарци, „Далвина“ од Струмица, „Стоби“ од Градско и „Езимит“ од Лозово и млекарниците „Бучен Козјак“ од Куманово и „Малеш“ од Берово.

По отворањето на саемот, македонскиот штанд го посети вршителот на должност амбасадор на Република Северна Македонија во Руската Федерација, Оливера Димовска.

– На националниот штанд на 65 квадратни метри руските увозници и дистрибутери, трговските ланци и најголемите маркети, како и другите деловни луѓе и бројните посетители, ќе можат да ги запознаат врвните македонски вина и квалитетна млечни производи на овие нашите производители, од кои дел допрва се подготвуваат за влез на овој голем пазар. Македонско-руската стопанска комора по единаесетти пат, а со државната поддршка по деветти пат, го организира презентирањето на дел од македонската индустријата на пијалаци и млечни производи, микс што маркетиншки влијае на зголемување на извозот во овој дел на светот. Можностите се на дофат на компаниите, од нив сега зависи колку ќе ги искористат, а оваа саемска манифестација е идеална за склучување на извозни деловни зделки, рече извршниот директор на Македонско-руската стопанска комора, Дејан Бешлиев.

Во „Экспоцентр“ во Москва на 100.000 квадратни метри изложени се производи од 30 индустриски сектори. Опфатени се сите сегменти од производството на храна. Присутни се 2.600 компании од 67 земји. Меѓу 31 национален штанд е и македонскиот, што, според Комората, ја отсликува заинтересираноста на земјава за развивање на економските односи со Русија.

Се очекува низ халите на „Экспоцентр“ да поминат 67.000 посетители од 112 земји и претставници на 120 меѓународни и руски трговски ланци. „Продэкспо 2020“ ги собира на едно место трговците увозници од федерално и локално ниво, кои се стратешки партнери на прехранбената и индустријата на пијалаци во Русија и Евроазиската Унија, како и претставниците на ХоРеКа секторот на хотели, ресторани, кафулиња и барови. Затоа и е огромен бројот на договори склучени врз основа на деловните контакти што се воспоставуваат на штандовите во московскиот „Экспоцентр“.

За време на саемските денови ќе се одржат и бројни тематски конференции, на кои ќе учествуваат и македонски деловни луѓе и Македонско-руската стопанска комора.

– На оваа саемска изложба може да се видат нови производи, трговски марки и брендови. Повеќе од 14 отсто од новитетите во овие индустрии се презентираат на овој саем, а од годинава посебно се издвојуваат и компаниите од секторот на органска храна, дел кој може да биде интересен за нашите производители, истакна Бешлиев.

Минатата година вкупниот обем на трговската размена меѓу Република Северна Македонија и Руската Федерација достигна 194.5427.987 американски долари. Македонските компании извезоа стока на рускиот пазар во висина од 52.149.341 долари, додека увезле речиси трипати повеќе или точно 142.393.646 долари. Земјава лани оствари трговски дефицит со Русија од 90.244.305 долари.

Учеството на саемот, македонските компании ќе го искористат за интензивни контакти со руските партнери, но се очекуваат и бројни деловни средби со претставници на рускатата комора и другите деловни асоцијации, како и со официјалните лица на руската администрација.

Коментирај