Книги

Маргарет Атвуд најави продолжение на книгата „The Handmaid’s Tale“

3. декември 2018 - 13:22 | Б.С.Б.

Писателката Маргарет Атвуд објави дека продолжението на нејзиниот бестселер „The Handmaid’s Tale“, под наслов „The Testaments“, ќе биде објавено во септември, 2019 година.

Атвуд објасни дека била инспирирана од обожавателите да напише продолжение на феминистичко-утопискиот роман. Обожавателите кои ѝ поставувале прашања за книгата биле нејзината прва инспирација, додека втора инспирација е светот во кој живееме.

Таа додаде дека дејството во вториот дел ќе се одвива 15 години по крајот на првата книга, која стана феминистички класик, а ќе се води преку три женски ликови, пренесува Guardian.

Новото продолжение нема да биде поврзано со актуелната телевизиска серија која е проширена надвор од романот од 1985 година.

Повеќе за првиот дел може да прочитате од нашата рецензија на книгата.

Коментирај