ИСПРАЗНЕТО ГНЕЗДО – ПРОЕКТ НА ДИЈАЛОГ ЦЕНТАРОТ ЗА ДЕЛИБЕРАТИВНА ДЕМОКРАТИЈА

Масовно иселување: Зошто си заминуваат луѓето од Македонија и дали би се вратиле?

Масовното иселување од Македонија и феноменот на „одлив на мозоци“ во последните една до две децении станаа препознатлив белег на земјата. Во моментов, и покрај недостатокот на официјални статистики, македонската дијаспора се проценува на над 700.000 лица.

ДИЈАЛОГ – Центарот за делиберативна демократија со поддршка од Civica Mobilitas го спроведе проектот ИСПРАЗНЕТО ГНЕЗДО за детектирање на причините за емигрирање на македонските иселеници, условите за подобрување на животниот стандард и стил во новата држава на престој, предизвиците/жртвите направени на сметка на придобивките и научените лекции.

Поспецифично, истражувањето се занимаваше со прашањата - Во кој степен иселениците биле вклучени во процесите на креирање политики на локално и национално ниво пред заминувањето? Колкаво ниво на доверба во институциите, нивно познавање и комуникација со истите постоело пред граѓаните да се одлучат за заминување?

Проектот беше инспириран од претходен труд на уметницата Марија Конеска, која го продолжува уметничкиот проект „Испразнето гнездо“ со поставка што ќе може да ја видите во видеото што премиерно ќе биде прикажано на овој онлајн настан.

„Градот не останува само без луѓе, останува и без живот! Тоа е причината поради која го започнав моето истражување. Преку разговор со моите сограѓани, познати и непознати, почнав да одам од куќа в куќа, запознавајќи се со причините ЗОШТО ЛУЃЕТО СЕ ОТСЕЛУВААТ. Поминав стотици куќи, запишував инфромации, ги фотографирав куќите, а некаде го евидентирав и физичкиот изглед на иселениците“, изјавува Марија Конеска.

На настанот ќе се обратат авторките на трудот ЕМИГРАЦИИТЕ НА ГЕНЕРАЦИЈАТА „НЕЗАВИСНА МАКЕДОНИЈА“ д-р Јосипа Ризанкоска и доц. д-р Јасмина Трајкоска Наумоска; Сара Мустафа, Национален координатор за мали грантови нa Цивика мобилитас; Николина Ризанкоска-Антеска, проектен координатор; д-р Златко Николоски, претседател на Нов Контакт, како и м-р Марија Конеска, која ќе зборува за инспирацијата за создавање на уметничките дела.

„Проблемот со масовното иселување не е новост. И во описот за потребата од оваа студија се осврнуваме на мноштвото истражувања и документи за јавни политики кои го тангираат проблемот, особено во делот на младинското емигрирање и таканаречениот феномен на одлив на мозоци. Она што е оригинално во нашето истражување е целната група. Ова е најверојатно единственото досега емпириско истражување кое опфаќа 915 испитаници - иселеници во последните три декади. Затоа ние оваа генерација на иселеници ја нарековме генерација ‘Независна Македонија’.

Наодите ја побиваат досега водечката хипотеза дека иселениците главно заминуваат од државата поради економски причини и ја потврдуваат алтернативната хипотеза дека лошата политичка клима ги тера македонските граѓани на масовно емигрирање.

Фактот дека половина од испитаниците планираат засекогаш да живеат надвор, 63% не би се вратиле ниту при евентуално интегрирање на Северна Македонија во Европската Унија е сериозен аларм за курсот на политиките во државата. Уште попоразителни се оние 87% кои познаваат некого во државава што се спрема или планира да емигрира“, објаснува д-р Јосипа Ризанкоска, претседател на ДИЈАЛОГ.

Настанот ќе се одржи на 23 ноември, 2020 година со почеток од 13:30ч и ќе биде во онлајн формат, преку платформата Zoom.

За да ги слушнете одговорите на прашањата како „зошто си заминуваат луѓето од Македонија“ и „дали би се вратиле“, пријавете се на следниот линк: shorturl.at/qMX15.

реклама

Симптомите на COVID-19 се јавуваат по овој редослед

Read more

Од COVID-19 почина заменик-градоначалникот на Скопје Енвер Малиќи

Read more

Пејџ Вулен: Instagram убавица која лови неверни мажи

Read more

Неколку работи кои никогаш не треба да ги пребарувате на интернет

Read more

Македонија

Филипче: Студенти од шеста година на медицина се вклучуваат во работата на ковид-центрите

Read more

Во Берово утрово најстудено -11 степени

Read more

Протест на ВМРО-ДПМНЕ со блокада пред Влада и МНР

Read more

Се воведува редовна авиолинија Скопје-Киев

Read more

Вести

Филипче: Студенти од шеста година на медицина се вклучуваат во работата на ковид-центрите

Читај повеќе

Во Берово утрово најстудено -11 степени

Читај повеќе

Приведени двајца дилери на марихуана од Скопје

Читај повеќе

За неносење маска санкционирани 506 лица

Читај повеќе

Протест на ВМРО-ДПМНЕ со блокада пред Влада и МНР

Читај повеќе

Се воведува редовна авиолинија Скопје-Киев

Читај повеќе

Од COVID-19 почина заменик-градоначалникот на Скопје Енвер Малиќи

Читај повеќе

Ким Џонг Ун се вакцинирал против коронавирус, тврди американски експерт

Читај повеќе

336 нови случаи на КОВИД од 1.181 тестиран, но сѐ уште висок бројот на починати

Читај повеќе