Минатата година БДП со стапка од минус 4,5 отсто

Бруто домашниот производ за четвртото тримесечје од 2020 година изнесува минус 0,7 отсто, а за целата 2020 година минус 4,5 отсто, објави Државниот завод за статистика. 

Според објавените податоци, раст лани е забележан кај групата земјоделство, шумарство и рибарство за 1,7 отсто, раст од 2,8 отсто имало кај секторот информации и комуникации, еден отсто кај дејности поврзани со недвижен имот и 0,4 отсто раст кај дејностите уметност, забава и рекреација други услужни дејности, дејности на домаќинствата како работодавачи, дејности на домаќинствата кои произведуваат разновидна стока и вршат различни услуги. Во другите дејности е забележан пад кој е најголем кај преработувачката индустрија од 10,6 отсто.

Во четвртото тримесечје од 2020 година, пораст е забележан во секторите дејности во врска со недвижен имот од 2 отсто и финансиски дејности и дејности на осигурување од 1 отсто.

Финалната потрошувачка на домаќинствата, вклучувајќи ги непрофитните институции кои им служат на домаќинствата, во четвртото тримесечје од 2020 година номинално опаѓа за 1,6 отсто, а нејзиното учество во структурата на бруто домашниот производ изнесува 62,4  отсто.

Во истиот период, извозот на стоки и на услуги номинално се зголеми за 4,5 отсто, а увозот на стоки и на услуги забележа намалување во номинален износ од 5,7 отсто.

Бруто домашниот производ во првиот квартал лани имаше стапка на раст од 0,9 отсто, потоа во вториот минус 14,9 отсто и во третиот од минус 3,3, отсто. 

Тагови
реклама

Принцот Филип беше против разводот на Чарлс и Дијана: Никој со здрав разум не би ја оставил за Камила

Read more

Текстилниот сектор пред колапс

Read more

Американски водител: Бил Гејтс мисли дека е Бог

Read more

Кои се голите девојки уапсени во Дубаи и кој стои зад сето тоа?

Read more

Бизнис

Нови мерки за сите економски оператори кои ќе бидат затворени овие две недели

Read more

Асоцијација на Ивент индустријата: Добивме 0 денари помош од државата, излегуваме на улица

Read more

Туристичко-угостителска комора: Итно да се исплати поддршката за туристичко-угостителскиот секор

Read more

Германски тинејџер е најмладиот милијардер во светот

Read more
 

Вести

  • filter

Паркот на природата „Езерани“ плени со својата разновидност и убавина

Читај повеќе

Во ковид-центрите во земјава се лекуваат 1.699 пациенти

Читај повеќе

Србите од средина на април ќе можат во Грција, а од 14 мај и преку С. Македонија

Читај повеќе

МОН: Нови наставни програми за првачињата – основа и поттик за креативен пристап во наставата

Читај повеќе

Бразил е закана за целиот свет, откриени 92 мутации на коронавирусот

Читај повеќе

Град Скопје наскоро ќе почне со имплементација на проектот – брз автобуски превоз

Читај повеќе

Илјадници луѓе протестираа против рестриктивните мерки во Виена

Читај повеќе

Принцот Филип ќе биде погребан на 17 април

Читај повеќе

Вакцинацијата на новинарите и медиумските работници е во понеделник

Читај повеќе