Здравје

Мирисот на кафето доволен за подобра работа на мозокот

17. август 2018 - 14:33 | Б.С.Б.

Нова студија открива дека самиот мирис на кафе е доволен за подобра работа на мозокот.

Во тестирања извршени од Институтот за технологија во Њу Џерзи, се покажало дека луѓето тестирани во соба која мириса на кафе подобро ги решиле тестовите бидејќи мозокот им реагирал како да консумирале кофеин.

Исто така, испитаниците биле прашани што мислат за разните мириси па се покажало како луѓето веруваат дека на нив постимулирачки делуваат просториите кои мирисаат на кафе, за разлика од просторите со цветни мириси или без никаков мирис.

Според резултатите од студијата, мозокот, препознавајќи го познатиот мирис на кафето, реагира на многу сличен начин како кога се пие кафето. Кофеинот е стимуланс што значи дека го активира мозокот и нервниот систем, го намалува уморот и ги прави луѓето порасонети и фокусирнаи на задачите.

Коментирај