Мисисипи ќе го менува знамето поради поврзаност со ропство

Гувернерот на оваа американска сојузна држава потпиша преглог-закон со кој од знамето ќе се тргне амблемот на Конфедерацијата кој на него стои уште од пред 126 години.

„Ова за мене не е политичка одлука, туку свечена пригода која народот на Мисисипи ќе го зближи, ќе го помири и ќе направи да продолжи понатаму“, рече гувернерот Тејт Ривс.

Измената на знамето предвидува ново знаме кое ќе биде без симболи на Конфедерацијата, но ќе го задржи официјалниот слоган „In God We Trust“ (Веруваме во Бог) кој го користи државата, а не е на знмаето. Граѓаните на референдум ќе се изјаснат за новото знаме. Доколку на референдумот не биде прифатено новото знаме, во текот на 2021 година комисијата за измена на знамето ќе даде нов предлог за дизајн.

Знамето на Мисисипи

Сегашното знаме на Мисисипи е усвоено во 1894 година и има три линии и тоа сина, бела и црвена, а во горниот агол го содржи симболот на Конфедеративните членки на Америка, односно непризнатата држава која ја изгубила Граѓанската војна каде била позната како Југот. Токму Југот се залагал за продолжување на ропството, а доминирала расната дискриминација во која белците биле примарната раса.

Официјалното знаме на Југот

Знамето на двапати претрпувало мали промени, главно во нијасните на боите и во разделеноста на објектите.

Ова не е прв обид да се промени знамето на Мисисипи. Последен пат тоа се случи во 2001 година кога на референдум 64 проценти од граѓаните гласаа против промена на нивниот државен симбол.

Одбиениот предлог од 2001

Според потпишаниот предлог-закон, сегашното знаме мора во рок од 15 дена да биде тргнато од сите државни институции.

Инаку, конфедеративниот симбол кој стои на знамето на Мисисипи не е дел од знамето на Југот, туку е воено знаме на Армијата на Северна Вирџинија која се борела на страната на Југот, а денес е омилен симбол на приврзаниците на Конфедерацијата.

реклама

Наја Ривера се удавила за неколку минути, покажа официјалниот извештај

Read more

Пограничен инцидент во Охридско Езеро со глисер со албански ознаки

Read more

За јавните личности и приватните газиња

Read more

Четири рецепти за мезиња со јајца

Read more

Чек дис аут

Египет го кани Маск лично да се увери како се градени пирамидите

Read more

Копала тунел за син ѝ да избега од затвор

Read more

Ретро разладување: Зошто треба да си купите фрижидер?

Read more

Тепачка во авион: Патници уапсени откако пијани одбивале да носат маски

Read more

Магазин

  • play_arrow

Египет го кани Маск лично да се увери како се градени пирамидите

Читај повеќе

Копала тунел за син ѝ да избега од затвор

Читај повеќе
  • play_arrow

Предлог за 10-минутно утринско вежбање

Читај повеќе
  • filter

Туристичките места пливаат во отпад: Каде да се впери прстот?

Читај повеќе
  • play_arrow

Четири рецепти за мезиња со јајца

Читај повеќе
  • filter

Промени кои може да ги направите уште денеска за позелена иднина

Читај повеќе
  • play_arrow

Ретро разладување: Зошто треба да си купите фрижидер?

Читај повеќе
  • play_arrow

Тепачка во авион: Патници уапсени откако пијани одбивале да носат маски

Читај повеќе

Филипче: Лежалката на плажа лесно се заменува со болнички кревет

Читај повеќе