Законот за аудио и аудиовизуелни медиумски услуги заглавен во институциите

На почетокот на ноември ни се заканува медиумски мрак

И покрај сите напори на операторите да се реши проблемот со спорниот закон за аудио и аудиовизуелни медиумски услуги решение сѐ уште нема. На 8 ноември истекува рокот за пререгистрација на каналите предвиден со Уредбата за измена на Законот донесена во време на вонредна состојба.

По истекот на рокот, операторите ќе бидат принудени да ги исклучат телевизиските канали, освен јавниот програмски сервис МТВ што ќе значи информативен мрак и ненадоместливи последици за граѓаните, слободата на медиумите и слободниот пристап до информации, индустријата за електронски комуникации, но и за државата.

И покрај конфузијата која произлезе од донесувањето на овој закон, решение постои, но е заглавено во институиите. Операторите поднесоа Иницијатива до Уставниот суд во февруари годинава за оценување на уставноста на овие одредби од Законот, за што Уставниот суд сѐ уште нема донесено одлука. Постои и друга солуција, односно бришење на спорните членови од Законот.

„Едната солуција е законското решение да биде изменето, односно да биде избришан членот 143, став 3 и 4. Или втората варијанта е да се прифати нашата иницијатива, која е на разгледување пред Уставен суд. Во спротивно ние по сила на Закон, кој што е стапен во сила и правилниците што ги има донесено Агенцијата за аудио и аудиовизулени медиумски услуги не сме во можност да ги пререгистрираме странските канали со оние фамозни изјави кои што треба да ги дадат одговорните лица на странските радиодифузери, но и одговорните лица на операторите кои вршат реемитување, што е нон сенс, спротивно на европската пракса“. - Благој Христов, Здружението на ИКТ при Стопанската комора на Македонија каде членуваат сите оператори.

Спорните членови во Законот за медиуми, донесени на почетокот на годинава им наметуваат на операторите обврска да гарантираат за авторските права на странските радиодифузери кои само ги реемитуваат и за тоа да сносат кривична и материјална одговорност. Тоа значи дека на операторите им се наметнува одговорност за туѓи дејствија, што е правно целосно неиздржано, спротивно на Уставот и не постои во ниту една држава во рамките на Европската Унија.

Доколку наскоро власта и институциите не го решат проблемот, граѓаните ќе останат без телевизиска понуда и информации, што е особено загрижувачки во време на ковид криза, кога информациите голем дел од граѓаните ги црпат токму преку телевизиските вести и другите програми.

реклама

Македонија

Во ковид – центрите во Скопје за 24 часа хоспитализирани 56 пациенти, вкупно се лекуваат 489

Read more

Филипче: Студенти од шеста година на медицина се вклучуваат во работата на ковид-центрите

Read more

Во Берово утрово најстудено -11 степени

Read more

Протест на ВМРО-ДПМНЕ со блокада пред Влада и МНР

Read more

Вести

Во ковид – центрите во Скопје за 24 часа хоспитализирани 56 пациенти, вкупно се лекуваат 489

Читај повеќе

Филипче: Студенти од шеста година на медицина се вклучуваат во работата на ковид-центрите

Читај повеќе

Во Берово утрово најстудено -11 степени

Читај повеќе

Приведени двајца дилери на марихуана од Скопје

Читај повеќе

За неносење маска санкционирани 506 лица

Читај повеќе

Протест на ВМРО-ДПМНЕ со блокада пред Влада и МНР

Читај повеќе

Се воведува редовна авиолинија Скопје-Киев

Читај повеќе

Од COVID-19 почина заменик-градоначалникот на Скопје Енвер Малиќи

Читај повеќе

Ким Џонг Ун се вакцинирал против коронавирус, тврди американски експерт

Читај повеќе