Автомобили

На секои 135 секунди се продава по еден Ford Focus во Европа

5. декември 2019 - 15:39 | М.С.

Во европскиот оддел на Ford имаат причини за да се радуваат, затоа што актуелната продажба на Ford Focus во Европа се одвива одлично.

Продажбата на кросовери и SUV возила во Европа очигледно не е препрека за Ford, затоа што актуелниот Focus на Стариот контитент се продава подобро од очекуваното.

Ford објави дека продажбата на Focus во 20 европски земји ги надмина очекуваните резултати од 2015 година, а велат дека по еден Focus се продава на секои 135 секунди.

Ford Focus од четвртата генерација беше претставен во јуни минатата година, а тогаш на купувачите во Европа продадоа повеќе од 250.000 примероци.

Наследникот на популарниот модел Escort е претставен во 1998 година, а со споменатите 250.000 примероци Европа од 1998 година „проголта“ повеќе од седум милиони автомобили.

Во европскиот оддел на Ford мислат дека една од причините за досегашната одлична продажба е можноста да се избира помеѓу повеќе каросериски и моторни опции.

Пред пристигнувањето на најмоќната верзија со ознака RS, на Ford ќе се приклучи и „мека“ хибридна верзија која на пазарот би требало да се појави во мај.

Коментирај