Најчестите правописни грешки што ги прават новинарите

Веројатно многупати досега ви се има случено додека читате текстови на интернет, најчесто објавени во познати медиуми, па дури и на телевизија, да забележите очигледни правописни грешки. Дали знаете кои се најчестите?

На сите ни е јасно дека никој не е совршен, сите правиме грешки при говорење или пишување, но овде темата ни се најчестите правописни грешки кои ги прават новинарите.

Една од најчестите што ќе ги забележите е преВземе, наместо преземе исто како што не е Взаемно туку заемно. Ретко е познато дека правилно се пишува обЅир, а не обЗир.

Не може да „имаш во предвид“, туку може само да имаш предвид.

Грешки кои постојано се прават во пишувањето исто така се и:

  • Се наместо сѐ
  • Не наместо нас нѐ виде
  • Сеуште наместо сѐ уште
  • И наместо нејзе ѝ реков.

Потоа, кога сме кај грешките, не е допринос туку придонес, никако не си интелегентен туку интелигентен, не е било кој туку кој било (каков било, каде било). И не е сВатив туку е сфатив.

Често во различни јазични ситуации се случува да забележиме погрешна употреба на предлогот „по“ и наместо него се употребува прилогот за време „после“. Така, точниот пример е „По Втората светска војна“, а не „После Втората светска војна“.

Сепак, на интернет  освен што ќе забележите многу правописни грешки во објавените текстови на македонски јазик, за среќа има и квалитетни кои се доста корисни и за читателите, а секако можат да послужат и како алатка за новинарите и сите оние кои сакаат да се изразуваат на правилен начин на пишување.

Еден таков профил што особено се истакнува и е вистинско јазично освежување на Instagram е профилот на Храмина.мк.

Во продолжение, погледнете на што треба да внимавате:

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by @hramina.mk

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by @hramina.mk

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by @hramina.mk

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by @hramina.mk

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by @hramina.mk

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by @hramina.mk

Тагови
реклама

Чек дис аут

Скопје за време на Прва светска војна

Read more

Претставена првата подводна вендинг машина за слатки, валутата е забава

Read more

Колумбија го бара „светиот грал“: Праќа експедиција до потонат брод со богатство

Read more

Аналитичарка на соништа открива што значи кога постојано сонуваме една иста личност

Read more
 

Магазин

Викенд хорскоп од 24 до 26 мај: Лавот е полн со емпатија, Вагата конечно се опушта

Читај повеќе

Како да се ослободите од мравките во домот?

Читај повеќе

Зошто децата стануваат понемирни кога се со родителите?

Читај повеќе

Трите најздрави намирници во светот, научно докажано

Читај повеќе

Откријте ги помалку познатите ерогени зони за фантастичен секс

Читај повеќе

Три суплементи што може да бидат штетни за мозокот ако се земаат непотребно

Читај повеќе

7 знаци дека сте станале фитнес зависник и веќе на сите им сте преку глава

Читај повеќе

Зошто е важно да ја бришете прашината од листовите на собните растенија?

Читај повеќе

Докторка објасни сè што треба да знаеме за новиот сој на коронавирус

Читај повеќе