Книги

Најдена е последната тетратка со ракописи на Кафка

13. август 2019 - 13:10 | М.С.

После 11. години собрани се изгубените дела на познатиот чешки автор Франц Кафка. Во Израел пристигна последната тетратка од неговото творештво.

Националната библиотека ги открила овие документи после повеќегодишното истражување и правните спорови.

Во 1968 година, Кафка ја оставил својата збирка книги на неговиот пријател, колекционерот Макс Брод, за кој верувал дека ќе ги запали сите откако Кафка ќе почине. Сепак, Брод не го направил тоа.  Наместо тоа, ги оставил во израелската библиотека, но текстовите после неговата смрт во 1968 година исчезнале. После тоа, започнати се истраги во Германија, Швајцарија и пребарувано е во трезорите на банката во Израел, пишува BBC.

 

 

Последната збирка со списи којашто е испратена во Ерусалим, со години била во трезорите на швајцарската банка UBS во Цирих. Содржи белешки во кои Кафка го вежбал хебрејскиот, три верзии на приказната „Подготовка за венчавка на село“ и стотина лични писма, цртежи и весници.

Пронајдените делови на јавноста ќе бидат објавени на интернет, најавиле од библиотеката.

Коментирај