Живот

Најопасната патека за планинарење

22. јули 2019 - 21:06 | Б.С.Б.

Планината Хуа се наоѓа во близина на градот Хуаин во провинцијата Шенси. Таа  е една од петте големи планини во Кина и има долга историја. Со надморска височина од 2.160 метри од неа можат да се забележат прекрасни  пејзажи.

Ова се причините зошто искусните планинари се охрабруваат да ја посетат и освојат. Познатата „смртоносна патека“ сочинета од тесни премини и неколку тенки греди ја прават најопасна патека во светот. За овој пат не е потребна опрема, само силна концентрација.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

#mounthuashan #mountain #huashan #xian #china #shanxi #cliff #climb #bucketlist #travel #wanderlust #vsco

A post shared by G Smiffy (@gsmiffy) on

Најопасната петка најчесто ја употребуваат искусни планинари, а најмногу ги има во летната сезона. Преку неа се стига до древни Тоистички храмови, од другата страна на планината Хуа, пишува When on Earth.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Honestly, I like the landscaped photos. It’s just there. However, when in mountains the camera all by itself moves in the portrait position. Otherwise one can barely illustrate the ‘skyscaperness’ of the nature to give you the real (well, almost real) feeling of the pleasant moment . Я люблю горизонтальные фотки (как это правильно называется - альбомная ориентация?). Ну просто нравится и ничего с этим не поделаешь. Однако в горах фотик сам по себе поворачивается вертикально, потому что по-другому никак. Никак не покажешь «небоскрёбность» пейзажей, готичность природной архитектуры, уносящей вершины вверх. Что любопытно: смотришь издалека на извивающуюся по горе напротив змейку лестницы с едва заметными разноцветными пятнышками туристов, думаешь - ой-ой-ой!, неужели?, вот это да!, туда же карабкаться полдня! А потом - топ-топ и через полчаса уже на вершине. Дорогу осилит идущий, а приятно осилит наслаждающийся окружающими видами :) . #ekinchina

A post shared by Eugene Kaspersky (@e_kaspersky) on

Коментирај