„Најстари приказни“ нова книга од Томислав Османли

„Најстари приказни“ е нова книга на Томислав Османли во издание на „Либи“ (дел од „Арс Ламина публикации“), која содржи митови од архајскиот период на медитеранските култури, наративи дојдени преку грчката култура и писменост или создадени во неа.

Според авторот Османли, раскажувањето на најстарите приказни од мугрите на западната цивилизација појавени на нејзините источни хоризонти, започнува со митот за подемот и за пропаста на митскиот континент Атлантида, за војната меѓу титаните и олимписките богови, како и со богатиот сказ за Прометеј, таткото на човечкиот род и покровителот на човештвото, сурово казнет од боговите токму поради своето човекољубие.

– Тоа се сугестивно, економично и едновремено прецизно, со многу податоци, ликови на митски херои и перипетии, прераскажани најстарите приказни на западната цивилизација. Книгата продолжува со повестите за чудесното раѓање на Херакле и за неговите дванаесет подвизи, потоа за пловидбата на аргонавтите и нивната потрага по волшебното златно руно, митот за Персеј, застрашувачката горгона Медуза, величествениот коњ Пегаз и за спасувањето на принцезата Андромеда, како и други архаични митолошки сказни… Во оваа книга спаѓаат и прераскажувањата на наративите на Хомеровите епови „Илијада“ и „Одисеја“, наведува авторот, чија цел е на јасен и автентичен начин на младите читатели да и им ги доближи најстарите приказни на западната цивилизација.

Книгата вклучува и речник на помалку познати зборови наменет за младите читатели, а ја носи и ознаката „Лесно читливо!“, што е препорака на Здружението за дислексија „Ајншајн“ и на Филозофскиот факултет од Скопје.

реклама

Дали сè уште го загревате моторот на автомобилот „во лер“?

Read more

Кога заразените со коронавирус најмногу ја шират инфекцијата?

Read more

Долго чувана тајна: Србите погодиле и втор F-117 за време на бомбардирањето на НАТО

Read more

Италијанец пешачел 450 километри по кавга со сопругата

Read more

Книги

„Букер“ за најдобар роман на англиски јазик доби Шкотланѓанец

Read more

Кои се најчитаните книги на сите времиња?

Read more

Предлог за читање: „1984“ од Џорџ Орвел

Read more

Библиотека во Хелсинки е вистински рај за љубителите на книги

Read more

Магазин

  • play_arrow

Рециклирај и нахрани улично куче или маче

Читај повеќе

ЦИА објави загатка: Можете ли да погодите колку е часот?

Читај повеќе

Африканскиот Адолф Хитлер победи на локални избори во Намибија

Читај повеќе
  • play_arrow

Најтешкиот тренинг за стомак

Читај повеќе
  • filter

„Фатени на дело“: Фотографии снимени во вистински миг

Читај повеќе
  • play_arrow

Помош за заглавениот ракун

Читај повеќе

Десерт на денот: Колачиња од само 3 состојки

Читај повеќе

Кога заразените со коронавирус најмногу ја шират инфекцијата?

Читај повеќе
  • filter

Мистериозен мeтален монолит откриен и во Калифорнија

Читај повеќе