Научници од MIT предложија вселенски штит за „ладење“ на Земјата

Институтот за технологија во Масачусетс (MIT) предложи радикална метода на борбата против ефектите од климатските промени.

Тим истражувачи предлага користење на флота од „вселенски меури“ кои би ја рефлектирале сончевата светлина од Земјата. Колку и да е оваа идеја неверојатна факт е дека немаше да има потреба од неа ако луѓето драстично го намалија користењето на фосилни горива во минатото.

Додека некои научници предупредуваат дека геоинженерингот е опасно одвраќање на вниманието од вистинската работа потребна за намалување на емисиите, други велат дека мора да ги процениме сите опции, а меѓу нив се и вселенските меури на тимот на MIT.

Станува збор за нова форма на соларен геоинженериг дизајниран да ја рефлектира сончевата светлина од Земјата за да се олади планетата и се спречат најлошите ефекти од климатските промени. Најпроучуваната техника подразбира вбризгување рефлектирачки честички од аеросоли во горната атмосфера. Но, потенцијално негативното влијание на таквата метода уште не е целосно истражувано, што значи дека техниката е далеку од тоа да се смета за одржлива опција.

Пристапот на MIT би бил поинаков, наместо вбризгување честички во атмосферата на Земјата во овој случај сончевата топлина би се рефлектирала од вселената, а тоа би значело избегнување користење на потенцијално штетни честички во нашата атмосфера.

Научниците ја проучуваат можноста за позиционирање на штит направен од вселенски меури во релативно стабилна орбитална точка во вселената, каде гравитациското привлекување на Земјата и Сонцето е изедначено. Во таа точка е позициониран и вселенскиот телескоп James Webb.

Најголема препрека за оваа метода е логистиката. Тимот на MIT верува дека штитот мора да одговора на големината на Бразил, но научниците веруваат дека меурчињата би можеле да се произведуваат во вселената со што би се намалиле трошоците на лансирање.

Засега се спроведуваат лабораториски експерименти на меури направени од силициум. Научниците успеаја да направат меур од тенок слој и го одржуваат на температура од минус 50 степени.

Во случај штитот да има негативно влијание на планетата, научниците можат брзо да го отстранат.

реклама

Дали сте знаеле: Македонец го дизајнирал славниот југословенски киоск

Read more

Почнува период што се случува еднаш на 12 години: Што ќе му донесе на секој хороскопски знак?

Read more

Зошто Кинезите престанаа да ги исплаќаат кредитите за стан?

Read more

Руската новинарка уапсена во Косово: Полицијата ме испрашуваше за шпионажа

Read more

Наука

Научници успеаја да ја создадат првата целосна мапа на човечкиот имунолошки систем

Read more

Нешто чудно се случува на океанското дно, биолозите не можат да откријат што

Read more

Дрон го сними моментот кога орка распарчува ајкула

Read more

Откриена чудна фаза на материјата која постои во две временски димензии

Read more
 

Гик

Научна студија: Никаде на Земјата дождовницата не може да се пие

Читај повеќе

Бејби бумерите имаат најслаби лозинки, а милениумците се најранливи

Читај повеќе

Најголемата утка на Netflix: 99% од корисниците не ги ни пробале игриците

Читај повеќе

Годинашната суша во Европа најлоша во изминатите 500 години

Читај повеќе

Кина разви дрон што може да ја пробие одбраната на носачите на авиони

Читај повеќе

Откриено каков бил животот на средната класа во Помпеја

Читај повеќе

АЕК: Малолетниците дневно приклучени на интернет и повеќе од пет часа

Читај повеќе

WhatsApp воведе нови опции за поголема приватност на корисниците

Читај повеќе

Во Њујорк пронајдена статуа на индиска божица украдена во 1971 година

Читај повеќе