Научниците гласаа, престапната секунда се укинува

По 50 години употреба, научниците се согласија дека практикувањето на престапната секунда не може да продолжи со сегашниот систем.

Веројатно знаете за престапна година, односно годината во која февруари трае еден ден повеќе, но дали сте знаеле дека има и престапна секунда?

Воведена во 1972 година, престапната секунда е обид да се прилагоди координирано универзално време поради несовпаѓање помеѓу атомското и соларното време. Правилото со кое додаваме еден ден во февруари е многу едноставно - ако годината е делива со 4, таа е престапна (исклучок се годините деливи со 100, но не и со 400). Меѓутоа, поради мали нарушувања во ротацијата на Земјата, додавањето на престапна секунда не следи јасно правило, туку за тоа одлучува Меѓународната служба за ротација и референтни системи (IERS), која тоа го прави шест месеци однапред.

Токму поради ваквата определба на престапната секунда, таа со децении беше кошмар за технолошките компании. На пример, во 2012 година, страницата Reddit падна 40 минути кога една престапна секунда ги поремети нивните сервери, а во 2017 година, компанијата Cloudflare ја обвини престапната секунда за рушење на нивниот DNS сервис. На почетокот на годинава, компанијата Meta на својот блог повика да се прекине оваа практика.

Сепак, на задоволство на многумина во технолошката индустрија, токму тоа ќе се случи, бидејќи глобалната комисија составена од научници и владини претставници гласаше за укинување на престапната секунда. На состанокот во Версај, Меѓународното биро за тегови и мерки речиси едногласно гласаше за Резолуцијата Д, во која беше предложено да се запре практиката на престапна секунда од 2035 до 2135 година, надевајќи се дека научниците ќе можат да осмислат подобар систем за синхронизирање на времето.

реклама

Падна нов договор за цената на руската нафта

Read more

Експерименталната вакцина против ХИВ е успешна кај 97% од испитаниците

Read more

Нефудбалските моменти меѓу Србија и Швајцарија: Провокации на сите страни

Read more

Бојата на столицата може да открие дали имате висок холестерол

Read more

Вести

Чудни минерали што ги нема на Земјата откриени во астероид кој паднал во Африка

Read more

Како изгледа глобално затоплување од 3°C?

Read more

Столбовите на создавањето какви што не сме ги виделе досега

Read more

Илон Маск тврди дека ќе ги вгради првите чипови во човечки мозок за шест месеци

Read more
 

Гик

  • play_arrow

Што ако НАСА никогаш не постоеше?

Читај повеќе

Кои телефони на Nokia ќе добијат Android 13?

Читај повеќе

Чудни минерали што ги нема на Земјата откриени во астероид кој паднал во Африка

Читај повеќе

Apple тестира еден од најважните новитети за iOS

Читај повеќе
  • play_arrow

Како изгледа глобално затоплување од 3°C?

Читај повеќе

Експерименталната вакцина против ХИВ е успешна кај 97% од испитаниците

Читај повеќе
  • filter

Столбовите на создавањето какви што не сме ги виделе досега

Читај повеќе

Маск ги зголеми цените на Starlink за Украинците

Читај повеќе
  • play_arrow

Новите телефони ќе можe да преживеат пад на бетон

Читај повеќе