Научниците разбудија животно после 24.000 години: Го нахранија, почна да се размножува

Малата ротифера, која минала 24.000 години во сибирскиот мраз, се активираше и почна да се размножува откако научниците ја загреаја и нахранија.

Научниците успеаја да оживеат мало животно, познато како ротифера или ротаторија, кое 24.000 години било замрзнато во сибирскиот пермафрост. Ротаторијата стана активна, па дури и почна да се размножува откако научниците ја загреаја и нахранија.

Познато е дека едноставните организми како што се бактериите можат да преживеат илјадници години во пермафрост (вечен мраз), но со овој успешен експеримент научниците потврдија дека покомплексни организми имаат слични способности. „Се работи за животно со нервен систем, мозок и други органи“, наведува биологот Стас Малавин од Научниот центар за биолошки истражувања во Пушчино.

„Нашето истражување е најсилниот доказ досега дека повеќеклеточните животни можат да издржат десетици илјади години во криптобиоза, состојба во која се запираат метаболичките процеси“, истакнува Малавин.

Вратени во живот и 30.000 години стари цевчести црви

Научниците претходно успеаја да оживеат два вида на цевчести црви кои биле замрзнати во пермафростот најмалку 30.000 години. Во истражувањето од 2018 година беше објавено како тие ги вратиле во живот повеќеклеточните цевчести црви Panagrolaimus detritophagus и Plectus parvus, кои биле во мирување на пермафростот во долината на реката Колима на крајниот североисток на Сибир. Депозитите во кои се пронајдени цевчестите црви се стари меѓу 30.000 и 40.000 години.

Сепак, ова е прв пат да биде оживеана толку стара ротаторија. Ротаториите спаѓаат во групата на најмали повеќеклеточни животни, со големина од 0,1 до максимум 3 милиметри. На главата имаат венец од трепки со кој се движат.

По оживувањето ротаторијата почнала да се размножува

Во 2015 година, Малавин и неговите колеги дупчеле во вечниот мраз во близина на реката Алазеја во Сибир, Русија. Притоа, пронајдоа една ротаторија, помала од една четвртина од милиметар. Кога ја загреале и ѝ дале храна, животното се реактивирало.

На уште поголемо изненадување на научниците, ротаторијата почнала и да се размножува. Имено, одредени видови ротатории имаат различни начини на репродукција. Во поволни услови, тие се размножуваат асексуално (партеногенеза), а кога условите се неповолни, тие избираат сексуална репродукција.

„Ние сме сосема убедени дека ова е нов вид“, вели Малавин. Тој и неговиот тим направија секвенцирање на геномот на ова античко животно и открија дека тој е најмногу сличен на видот на ротаторија наречена Adineta vaga.

Не се знае точно како преживуваат толку долго замрзнување

Научниците веруваат дека денешните ротатории имаат слична способност да преживеат како и нивните антички предци. За време на еден експеримент, Малавин на -15°C на недела дена замрзнал индивидуи од разни современи видови, како и некои потомци на антички ротатории. Двете групи биле подеднакво толерантни на смрзнување, со слични стапки на преживување.

Сепак, Малавин и неговите колеги сè уште не знаат точно како овие суштества успеваат да преживеат. Имено, организмите кои толерираат замрзнување имаат многу механизми за преживување, не само еден, и не сите користат исти.

Истражувањата покажуваат дека ако процесот на замрзнување е релативно бавен, клетките на ротаториите можат да го преживеат формирањето на ледени кристали со минимално оштетување, што им овозможува да преживеат, но сè уште не е познато како можат да преживеат десетици илјади години.

„Всушност, токму овие механизми, изненадувачки, ни се слабо познати“, заклучува Малавин.

реклама

Сведоци на Илинденското востание: Каква Бугарија, рече Питу Гули, за Македонија излеговме!

Read more

Пожарот кај Кочани локализиран и ставен под контрола

Read more

Љетив на кров – BMW издание

Read more

Визијата на Јордан и Искра Грабул за „Македониумот“ била пред нивното време

Read more

Вести

Првиот комерцијален сателит што може да се репрограмира беше лансиран во вселената

Read more

Руските космонаути објавија снимка од МВС по инцидентот

Read more

Што се случува со пчелите ако внесат кофеин?

Read more

Дали ќе ги спасиме северните бели носорози од истребување?

Read more
 

Гик

  • play_arrow

Првиот комерцијален сателит што може да се репрограмира беше лансиран во вселената

Читај повеќе

Google забрани апликации со милиони преземања

Читај повеќе
  • play_arrow

Руските космонаути објавија снимка од МВС по инцидентот

Читај повеќе
  • play_arrow

Дали новиот телескоп на НАСА ќе ја реши мистеријата за темната енергија?

Читај повеќе

Климатска криза пред 325 милиони години ги истребила праисториските ајкули

Читај повеќе

Што се случува со пчелите ако внесат кофеин?

Читај повеќе

Климатските промени ќе предизвикуваат уште поекстремни временски услови

Читај повеќе

Дали ќе ги спасиме северните бели носорози од истребување?

Читај повеќе

За два дена, на Гренланд се стопи доволно мраз за да ја потопи Флорида

Читај повеќе