Научниците се на работ на откритие со кое се бришат лошите спомени

Новото откритие може да биде многу ефикасно кај пациенти со посттрауматско стресно нарушување.

Тим истражувачи од Универзитетот Кембриџ откриле протеин во мозокот на глувци кој може да дејствува како биомаркер за мапирање на меморијата во мозокот. Со други зборови, постои начин да се одреди кои сеќавања сакаме да ги избришеме и кои сакаме да ги зачуваме.

Поврзување звук и шокови

Истражувачите ги спровеле тестовите така што истовремено создавале шокиви со умерена струја и истовремено испуштајќи специфичен звук - кликнување. Глувците го поврзувале звукот со електрошоковите и развивале чувство на страв кога потоа ќе го слушнеле тој звук.

Истражувачите потоа предизвикувале амнезија со инјектирање на бета блокатор, пропранолол, за да видат дали глувците ја изгубиле меморијата за електрошокот и кликнувањето. Сепак, ништо не се случи и глувците сѐ уште ја поврзувале поврзаноста на звукот на кликање со непријатноста од електрични шокови.

Претходните истражувања на оваа тема вклучуваа индукција на амнезија кај глувци со пропранолол, која беше успешна, но овој пат не даде резултати, па истражувачите од Кембриџ започнаа подлабока анализа. За време на анализата и истражувањето, утврделе присуство на специфичен протеин во невроните, на што требало да се влијае за да се отстранат спомените.

Шенк протеин

Посочија на присуство на специфичен протеин наречен шенк протеин, кој делува како рецепторска врска што ја одредува јачината на врските помеѓу невроните. На овој начин, се одредува успехот на модификација на меморијата кај животните третирани со пропранолол. Ако протеинот е деградиран, спомените може да се изменат, но ако протеинот е присутен, пропранололот не е ефикасен и не предизвикува амнезија кај животните.

Во твој момент на истражувачите им станало јасно зошто пропранололот не функционира секој пат, но не знаеле зошто шенк протеинот ги спречува или зошто воопшто го има токму таму.

Важно е дека со понатамошни истражувања, овие наоди може да се применат и на луѓето. Истражувачите нагласуваат дека овие откритија не се научна фантастика, но и дека пенкалцето од филмот „Men in Black“ не е нешто што можеме да го очекуваме во блиска иднина. Од друга страна, откривањето на овој биомаркер може да биде клучно за лекување на болести како што е ПТСН (посттрауматско стресно нарушување) или помагање на луѓето да заборават на потсвесната траума.

Разбирање на биохемијата на мозокот

Откриениот шенк протеин  може да се користи како биомаркер за одредување на меморијата. Сѐ уште не знаеме дали е директно поврзан со губење на меморијата, или е производ на подлабока реакција, но ни отвора пат да ја разбереме биохемијата на нашиот мозок, што е голем чекор напред.

Ова е многу важно бидејќи не знаеме како функционира органската меморија, така што болестите како Алцхајмер и деменција не можат да се третираат поради сложеноста на човечкиот мозок и предизвикот да се протолкува неговото функционирање.

Remote video URL

Откривањето на биомаркерот што може да се поврзе со одредена меморија, дури и во мозокот на глушецот, е огромен чекор напред што ќе ни помогне подобро да ги разбереме дури и основните функции и активности на мозокот. Ова откритие може да доведе до третмани кои можат ефикасно да ја третираат емоционалната траума и да им помогнат на луѓето да се справат со лошите спомени.

реклама

Кои се најголемите опасности од гледање порно филмови?

Read more

Како точно се пресметува возраста на кучињата во човечки години?

Read more

Кое е вашето идеално место за секс според хороскопот?

Read more

Што е поздраво - свинска маст или масло?

Read more

Вести

Зошто древните народи намерно ги деформирале своите черепи?

Read more

Чудните сигнали од Венера можеби се резултат на вулканска активност

Read more

Решена мистеријата за напредната кинеска цивилизација која исчезнала пред 4.000 години

Read more

Исланд ја гради првата подземна опсерваторија на магма во светот

Read more
 

Гик

Првиот човек на Twitter поднесе оставка

Читај повеќе

Зошто древните народи намерно ги деформирале своите черепи?

Читај повеќе

Чудните сигнали од Венера можеби се резултат на вулканска активност

Читај повеќе
  • play_arrow

Илон Маск како инспирација: Претставен iPhone од стопен дел на Tesla автомобил

Читај повеќе

Решена мистеријата за напредната кинеска цивилизација која исчезнала пред 4.000 години

Читај повеќе

Исланд ја гради првата подземна опсерваторија на магма во светот

Читај повеќе

Конечно е „уловена“ мистериозната „невидлива честичка“

Читај повеќе

Xiaomi годишно ќе произведува 300.000 електрични автомобили

Читај повеќе

Samsung прекинува со производство на Galaxy Note 20

Читај повеќе