Не биле дивјаци, туку како нас: 5 откритија што го објаснуваат животот на неандерталците

Во последните неколку децении, научниците работеа напорно и собираа податоци за неандерталците, поради што денес знаеме дека тие не биле дивјаци, туку многу слични на нас.

Homo neanderthalensis е вид на хоминиди кој ги населувал областите кои моментално припаѓаат на Европа, Блискиот Исток и Централна Азија за време на епохата на средниот плеистоцен, а кои целосно исчезнале од Земјата во последното ледено доба.

Различни откритија и археолошки студии спроведени во последните децении фрлија нова светлина на нивното постоење, откривајќи интересни детали како што се нивните обичаи, однесување или дури и генетика.

Еве 5 работи што сега ги знаеме за неандерталците:

Не биле дивјаци

Идејата за нивно поврзување со бруталност доаѓа главно од фрактурите и дупките пронајдени во нивните фосилни остатоци. Сепак, поновите студии ги анализираа черепите на Homo sapiens од истата ера и открија дека тие имаат слични лезии.

Дополнително, се покажа дека овој вид е обдарен со симболично размислување и значајни уметнички и когнитивни способности, преку анализа на пештерски слики пронајдени на различни локации. Меѓу другото, експертите утврдиле дека цртежите на Пиринејскиот Полуостров во пештерите се стари 65.000 години - во тоа време хомо сапиенсот бил сè уште 20.000 години оддалечен од областа.

Се грижеле за болните

Когнитивните способности често се поврзани со социјално-емоционалните вештини. Затоа, не е изненадувачки што со текот на времето се откриени докази за практики кои покажуваат дека и неандерталците биле емпатични. Најдобар доказ за тоа се посмртните останки на неандерталците, кои откриваат знаци на сериозна болест или повреда, но кои имале релативно долг живот.

Со други зборови, и покрај фактот што тие не биле во можност да се грижат за себе, заедницата го правела тоа за нив. Имале и одредени ритуални практики, кои сведочат дека намерно ги закопувале своите мртви.

Периодите на бременост и раст слични на луѓето

Меѓу фосилните остатоци од неандерталците, забите се откриени во доволно зачувана состојба за детално да се проучат. Со текот на времето тие дадоа клучни податоци за нивната исхрана.

Откривањето на млечните заби било важно за одредување на возраста во која овој вид ги променувал - од моментот кога доенчињата почнале да јадат цврста храна. Линиите за раст, мали ознаки кои се формираат на забот за време на развојот, укажуваат на тоа дека околу 6 месеци мајчиното млеко повеќе не било единствената храна што неандерталците ја консумирале.

Оваа информација им овозможи на експертите да ги пресметаат приближните периоди на бременост и раст, кои се сосема слични на оние на Хомо сапиенс, барем во раните фази на развојот.

Климатските промени ги направиле канибали

Кон крајот на глацијацијата Рис, дошло до ненадеен пораст на температурата што ги променило навиките на неандерталците и другите живи суштества, принудувајќи ги да се приспособат за да преживеат.

Во овој контекст, големите цицачи мигрирале во потрага по поладна клима, а заедниците на неандерталците останале без својот вообичаен плен, па морале да ги променат своите навики во исхраната.

Доказ за канибализам меѓу овие хоминиди беше пронајден на плеистоценско место на југот на Франција: експертите идентификуваа исеченици на нивните коски што укажува на сечење месо и екстракција на срцевина, што укажува дека тоа не било религиозен ритуал, туку диететски.

Мешање со луѓе - причина за исчезнување

Точните причини за исчезнувањето на неандерталците се предмет на спор во научната заедница. Досега, главните теории укажуваа на мешавина на фактори поврзани со неможноста физички да се прилагодат и навиките, но една нова студија сугерира дека и генетиката има некаква врска со тоа.

Тим истражувачи од Природонаучниот музеј во Лондон тврди дека изумирањето на неандерталците било резултат на постепен процес на вкрстување со друг вид: хомо сапиенс.

Според студијата, плодните неандерталци би биле апсорбирани од заедниците на хомо сапиенс, постепено „гушејќи ги“ нивните видови. Претходните истражувања на неандерталскиот хромозом открија постоење на древни хибридизации помеѓу неандерталците и современите луѓе.

реклама

Русите нападнаа со тенкови стари 70 години, резултатот – катастрофа

Read more

Пронајдена најголемата змија во светот

Read more

Масивен сателит денеска неконтролирано паѓа на Земјата, ќе профучи близу Македонија

Read more

Најбогатиот фудбалер во светот итно е хоспитализиран

Read more

Вести

Нема вештачката интелигенција да ви ја земе работата, туку луѓето кои ја користат

Read more

Додека Европејците учат англиски, цел Балкан учи германски на Duolingo

Read more

Масивен сателит денеска неконтролирано паѓа на Земјата, ќе профучи близу Македонија

Read more

Првиот човек со мозочен имплант контролира маус со своите мисли

Read more
 

Гик

Нема вештачката интелигенција да ви ја земе работата, туку луѓето кои ја користат

Читај повеќе

Додека Европејците учат англиски, цел Балкан учи германски на Duolingo

Читај повеќе

Масивен сателит денеска неконтролирано паѓа на Земјата, ќе профучи близу Македонија

Читај повеќе

Пронајдена најголемата змија во светот

Читај повеќе

Веднаш избришете ги: Апликации што крадат банкарски податоци и „чистат“ сметки

Читај повеќе

Првиот човек со мозочен имплант контролира маус со своите мисли

Читај повеќе

Кога старите Египќани почнале да ги мумифицираат мртовците?

Читај повеќе

Кинескиот конкурент на Boeing и Airbus го имаше своето меѓународно деби

Читај повеќе

Зошто надуваните луѓе се толку многу гладни?

Читај повеќе