Здравје

Неверојатен дар на природата: Прополис

6. декември 2017 - 18:49 | М.Д.

Синтетичките антибиотици предизвикуваат нуспојави кои настануваат веднаш или некое време после нивното користење, додека даровите од природата немаат непосакувани последици.

Прополисот е природен продукт на пчелата, а капка прополис помага во зајакнување на организмот. Основни состојки му се најразлични смоли и восок, кои пчелите ги преработуваат.

На тој начин ги ослободуваат активните својства.

Прополисот содржи повеќе од 60 хемиски суспстанци, 55% смола, 30% восок, 10% етерични масла, 5% полен, витамини Е и Б, железо, цинк, ензими.

Пчелите го употребуваат прополисот како градежен материјал за затворање на пукнатините на кошницата.

Тој воедно се спречува како средство кое спречува зарази во кошницата. Истражувањата покажале дека прополисот делува на многу микроорганизми.

Бројни истражувања потврдиле дека прополисот е природен анестетик, антиоксиданс, антисептик, антибиотик, па така делува против повеќето вируси вклучувајќи го и грипот.

Интересен е и фактот дека бактериите не создаваат отпорност на прополис, а употребата на овој пчелин производ нема штетни последици врз здравјето на луѓето.

Се препорачува да се користи три пати дневно од 10 до15 капки помешани со вода.

Коментирај