Невронауката открива како фукционира мозокот на адолесцентите

Науката одамна докажала дека не е лесно да се биде адолесцент. Покрај бројните физички промени, момчињата и девојчињата во овој период поминуваат низ процес на самозапознавање, но и постепено осамостојување во кое повеќето експериментираат.

Со други зборови, ова е комплицирана фаза во животот на младите луѓе на патот кон светот на возрасните, во која често наидуваат на препреки од кои не извлекуваат поуки. Сепак, на сите им е јасно колку е важно да се разберат начините на кои тинејџерите го гледаат светот или работите кои ги тераат да се однесуваат на одреден начин. А, дел од ова е разбирањето на развојните знаци кои им помагаат да го дефинираат својот личен и сексуален идентитет и да научат како да бидат дел од врсничка група.

Потрага по задоволство и припадност

Напредокот во невронауката овозможува увид во начинот на кој адолесцентите го спроведуваат процесот на донесување одлуки, а можеби најзначајниот факт е дека тие ги прават со помош на мозок допрва се развива. Исто така, интересен е фактот дека две различни области на мозокот одговорни за донесување одлуки созреваат во различно време. Од друга страна, преку хормоните, мезолимбичниот пат бара од нив да ги повторуваат дејствата кои водат до чувство на задоволство - како забава со пријателите.

Префронталниот кортекс е исто така клучна област во овој момент - тој е одговорен за регулирање на импулсите и самоконтрола, но и за проценка на последиците од одредено однесување. Меѓутоа, бидејќи тој сè уште се развива, постои дефицит во областите на мозокот одговорни за самоконтрола. Оваа нерамнотежа - која во научната литература се нарекува модел на двоен систем - е клучна за разбирање зошто адолесцентите понекогаш носат погрешни одлуки.

Накратко, ова е совршена комбинација за адолесцентите да се вклучат во однесувања што возрасните ги сметаат за ризични.

Покрај индивидуалниот развој, во оваа фаза клучен е и друштвениот свет. Во овој период, момчињата и девојчињата не се одвојуваат целосно од семејството, туку го прошируваат својот социјален круг. Тие сѐ повеќе бараат доверба, поддршка и сигурност во своите пријатели. Затоа, приспособувањето на своето однесување за да се чувствуваат интегрирано станува приоритет. А, нормите на одредена група во голема мера го регулираат однесувањето на поединецот. Она што другите го гледаат како позитивно, младите ќе го повторат, а она што е цензурирано или се смета за негативно ќе биде потиснато.

На овој начин, тинејџерите во развој ќе се обидат да се вклопат во групата, додека се справуваат со елементи како што се притисокот од врсниците или дури и „имагинарното слушање“ - карактеристика на когнитивниот развој на адолесцентите што ги наведува да мислат дека другите секогаш ги гледаат, оценуваат и судат нивните постапки.

Од грешките се учи

Затоа, психолозите истакнуваат дека развојот на адолесцентите е сложен процес со специфични карактеристики. Во овој период тие сѐ уште не можат да се сметаат за возрасни, но ниту за деца. Сепак, оваа фаза не мора да биде турбулентна, ако разбереме што се случува и зошто се однесуваат вака. Професорката Кармен Виехо од Универзитетот во Кордоба сугерира дека грешките се нормална фаза на развој и дека е важно да се укаже на нив, за да можат адолесцентите да извлекуваат поуки.

Освен тоа, нивните мозоци кои сѐ уште се развиваат, бараат експериментирање и одредени ризични однесувања, поради што е невозможно правилно да се проценат нивните последици. Затоа, потребно е внимателно и со разбирање да се објасни кои се тие последици, притоа поставувајќи одредени граници. Затоа што иако сакаат да бидат независни, сепак треба да ја чувствуваат грижата на возрасните.

реклама

Лукот не е здрав за секого: Голем ризик за дури 4 групи луѓе

Read more

Večernji list: Македонската Струга е историско место за хрватскиот фудбал

Read more

Што е стрептококна инфекција од групата А, опасна за децата?

Read more

Кои луѓе не смеат да пијат кафе?

Read more

Наука

Под супервулканот Јелоустоун има двојно повеќе магма отколку што се мислеше

Read more

Загрижувачко откритие: Бактериите имаат нов начин на развивање резистентност на антибиотици

Read more

Гуштерите постоеле 35 милиони години порано отколку што мислевме досега

Read more

Што ако НАСА никогаш не постоеше?

Read more
 

Гик

  • play_arrow

Како НАСА планира да ги врати луѓето на Месечината до 2024?

Читај повеќе

Корисниците во Европа ќе може сами да го поправаат својот iPhone

Читај повеќе

Кои се најпребаруваните поими на Google во 2022?

Читај повеќе
  • play_arrow

Конечно пронајдени остатоците од последниот тасмански тигар

Читај повеќе

ЕУ инвестира 43 милијарди евра во производство на европски чипови

Читај повеќе

Кој најмногу верува во вештерки, клетви и уроци?

Читај повеќе

Под супервулканот Јелоустоун има двојно повеќе магма отколку што се мислеше

Читај повеќе
  • play_arrow
  • filter

Армијата на САД избра замена за хеликоптерите Apache и Black Hawk

Читај повеќе

Facebook се заканува дека ќе ги отстрани вестите од својата платформа

Читај повеќе