Авто новости

Норвешка е прва во светот по број на продадени електрични автомобили

3. јули 2019 - 20:36 | А.С.

Норвешка е земја со најмногу продадени електрични возила во светот – дури 48,4% од сите нови продадени автомобили во првата половина од годинава биле на електричен погон.

Во целата 2018 година, процентот на електричи возила во вкупниот број нови продадени изнесуваше 31,2%, покажуваат податоците од Норвешкиот сообраќаен сојуз.

Во своите намери до средината на следната деценија да ја прекине целосно продажбата на дизел и бензинци, Норвешка ги ослободува купувачите на возила со електричен погон од плаќање високи даноци, а нуди и други поволности како попуст при плаќањето патарини.

Најпопуларни брендови на електрични возила во Норвешка се Teslа, Nissan, Hyundai и BMW, и тоа исклучиво се бараат моделите само на електричен погон, а не хибриди.

Најпопуларен модел за купувачите во Норвешка е Teslа Мodel 3.

Во јуни годинава биле продадени 3.760 Teslа автомобили, што е 24,5% од вкупната продажба.

Брендовите кои немаат електрични возила во нивната понуда, Ford и Mercedes-Benz, забележаа пад во продажбата во Норвешка.

Меѓународната агенција за енергетика наведува дека уделот на Норвешка во глобалната продажба на елетрични автомобили уште во 2017 година изнесувал 39%. На второ место бил Исланд со 12%, а на трето Шведска со 6%.

Коментирај