Нова научна студија тврди дека индоевропските јазици потекнуваат од Јужен Кавказ

Научниците од Институтот „Макс Планк“ понудија нова теорија за потеклото на индоевропските јазици. Според оваа теорија, првите индоевропски говорници живееле на Кавказ.

Според новите истражувања, татковината на прото-индоевропскиот се наоѓала јужно од Кавказ, а прото-јазикот почнал да се разликува пред околу 8.100 години. (клик за поголема верзија)

 

 

Протоиндоевропскиот (ПИЕ) е јазикот од кој произлегле многу други. На околу 46% од луѓето, повеќе од 3 милијарди луѓе, е мајчин јазик им е индоевропски јазик. Но, каде прв пат настанал ПИЕ и кој го зборувал: сточарите од понтичките степи кои се протегале низ Источна Европа и Западна Азија, или земјоделците од Анадолија во Турција?

Одговорот на тоа прашање ги избегнуваше антрополозите со години. А сега, истражувачите во списанието Science предлагаат трета локација: Мал Кавказ, кој првенствено се наоѓа во Ерменија, Азербејџан и делови од Источна Турција и Јужна Грузија.

ПИЕ е и најмртов и најжив јазик. Последниот говорник умрел пред илјадници години, а ако некогаш бил запишан, не знаеме за тоа. Единствениот доказ за постоењето на ПИЕ се трагите што ги оставил зад себе на јазиците што потекнуваат од него.

Велиме „само“, но тоа се многу докази. Современите потомци на ПИЕ вклучуваат не само англиски, шпански и руски, туку и персиски, хинди, бенгалски и десетици други. Индоевропскиот е убедливо најголемото јазично семејство во светот. Кинеско-тибетскиот, кој вклучува мандарински кинески, е далеку на второто место со околу 1,3 милијарди чиј мајчин јазик е.

Поголемиот дел од векот, лингвистите бараа индиции за потеклото на индоевропскиот во самите јазици. Користејќи филогенетска анализа, филогенетиката е проучување на еволутивните односи со текот на времето, без разлика дали се работи за организми или јазици, тие реконструираа речник за ПИЕ што ни дава идеја за културата на луѓето што го зборувале. Знаеме дека тие имале зборови за мечка (bʰérōs) и гуска (h₂énos), врба (wélə), мед (méli), тресет (péḱus) и заграден простор (h₂órtos).

Јазичните семејства потекнуваат од прото-индоевропскиот прекрасно илустрирани како гранки на дрво, при што секој лист го прикажува релативниот број на луѓе што го зборуваат како мајчин јазик секој јазик. (клик за поголема верзија)

 

 

Врз основа на такви докази, се појавија две школи на мислата. Една од нив предложи дека ПИЕ настанал пред околу 6.000 години во Понтско-касписката степа северно од Црното и Каспиското Море, во рамнина која се протега од Североисточна Романија преку Јужна Украина и Југозападна Русија до најзападниот Казахстан. Номадските сточари кои живееле овде ги припитомиле коњите, дозволувајќи им да мигрираат надалеку. Ова се нарекува степска или курганска хипотеза, според локалниот збор за праисториските гробни могили расфрлани низ областа.

Други научници поставуваат постар и појужен почеток на ПИЕ: пред околу 9.000 години во Анадолија. Исто така познат како Мала Азија, овој полуостров што граничи со Црното, Егејското и Средоземното Море е најзападното продолжение на Азија. Денес тоа е азискиот дел на Турција. Теоријата е дека јазикот придонел за ширење на земјоделството од тука во големи делови од Стариот свет.

Дали членовите на културата Јамна биле првите Индоевропејци?

Кургановата хипотеза е пошироко прифатена од овие две. Многу од нејзините поборници мислат дека говорниците на ПИЕ, градителите на курганите и старата култура Јамна се всушност едно исто. Сепак, спротивставените докази од претходните филогенетски анализи спречија која било хипотеза целосно да ја отфрли другата.

Така, тимот од „Макс Планк“ конструираше нова база на податоци од основниот вокабулар од 161 индоевропски јазици, кој беше посеопфатен и побалансиран од претходните примероци. Користејќи го неодамнешниот напредок во филогенетската анализа, тие беа во можност да проценат дека ПИЕ е стар приближно 8.100 години и дека петте главни гранки веќе се разделиле пред околу 7.000 години.

Резултатите од студијата не се вклопуваат добро со хипотезата за курган и Анадолија. Како решение, истражувачите предлагаат трета можност: рана татковина за ПИЕ јужно од Кавказ, при што една миграција се претвора на север во степа. Таму, говорниците на ПИЕ основале „второстепена татковина“, од каде што индоевропскиот навлегол во остатокот од Европа почнувајќи пред 5.000 години, благодарение на културата Јамна и последователните проширувања.

Карта што го прикажува ширењето на индоевропскиот според курганската хипотеза: од понтиската степа (темнозелена) до област што опфаќа поголем дел од Европа и големи делови од Азија (светлозелена). Забележете ги островите на неиндоевропски јазик во Европа, кои ги претставуваат финскиот, естонскиот, унгарскиот и баскискиот.

 

 

Со нудење на хибридна земјоделска и сточарска теорија за ширењето на индоевропскиот јазик, јужнокавкаската хипотеза предлага решение за енигмата што околу 200 години го оптоварува проучувањето на индоевропскиот јазик.

„Покрај прецизната проценка на времето за целото јазично дрво, топологијата на дрвото и редоследот на разгранување се најважни за усогласување на клучните археолошки настани и менување на моделите на предците, видени во податоците од древниот човечки геном. Ова е голем чекор напред од взаемно исклучувачките, претходни сценарија, кон поверодостојниот модел кој ги интегрира археолошките, антрополошките и генетските наоди“, вели Волфганг Хаак, водач на групата во Одделот за археогенетика на Институтот за еволутивна антропологија „Макс Планк“, пишува BigThink.

Тагови
реклама

Што треба да правите секој ден за да го стопите салото на стомакот?

Read more

Бектеши објави кои маркети се затворени оти не ги намалиле цените

Read more

Полски свештеници правеле оргија со жиголо, му се слошило, не му помогнале веднаш

Read more

Пијалаци што не треба да ги пиете ако имате висок крвен притисок

Read more

Вести

Lego престана да произведува коцки од рециклирани пластични шишиња

Read more

Робот на њујоршката полиција ќе патролира во метро станица

Read more

Зошто некои астрономи тврдат дека зад Нептун се наоѓа неоткриена планета?

Read more

Шесте најголеми безбедносни „дупки“ во Android и како да ги избегнете

Read more
 

Гик

Lego престана да произведува коцки од рециклирани пластични шишиња

Читај повеќе
  • play_arrow

Робот на њујоршката полиција ќе патролира во метро станица

Читај повеќе

Google од јануари дефинитивно ја гаси основната HTML верзија на Gmail

Читај повеќе

Зошто некои астрономи тврдат дека зад Нептун се наоѓа неоткриена планета?

Читај повеќе

Шесте најголеми безбедносни „дупки“ во Android и како да ги избегнете

Читај повеќе

Први информации за серијата Google Pixel 8: Дали iPhone 15 добива „ривал во сенка“?

Читај повеќе

Антиваксерите се помалку интелигентни, покажа огромна студија

Читај повеќе
  • play_arrow

Сондата на НАСА со примерок од опасен астероид стигна на Земјата

Читај повеќе

Windows 11 добива голема надградба, фокус на една функција

Читај повеќе