Софтвер

Новиот алгоритам на Twitter може да препознае сајбер малтретирање

19. септември 2019 - 14:49 | М.С.

Истражувачите од Универзитетот Бингхемптон во САД тврдат дека развија софтвер кој на Twitter може да препознае сајбер насилници со 90% точност.

Истражувачите ги искористија компјутерските програми кои се викаат алатки за индексирање, за да соберат детали од веб-страницата и профилот, а исто така да ги истражат врските помеѓу корисниците на различни профили, како и податоците кој кого следи.

Кога ќе се соберат такви информации, алгоритмот делува на начин што ги класифицира твитовите како сајбер малтретирање или сајбер агресија за да се увери дека не ги опфаќа погрешни секојдневни интеракции, пишува Sky News.

„Алгоритмите ги учат како да утврдите разлика помеѓу насилниците и корисниците кои се расправаат, вели информатичарот Џереми Блекбурн.

Блекбурн рече дека оваа технологија нема да може во голема мера да го спречи малтретирањето, но секако ќе придонесе кон тоа да се идентификува одговорното лице.

Коментирај