Чек дис аут

Новоткриен вид на вошка именуван по Фродо од „Lord of the Rings“

20. септември 2019 - 12:14 | Ф.З.

Инсектот е пронајден во Нов Зеланд каде што и се снимаа филмовите на Толкин, па го доби името Psylla Frodobaggins во чест на хобитот Фродо Багинс.

Како и хобитот, овој нов вид на вошка е многу помал од останатите видови вошки кои живеат на новозеландскиот Јужен Остров и токму затоа е именуван според Фродо. Биолозите Франческо Мартони и Карен Амрстронг, кои го открија овој вид, велат дека вошката е помала од два милиметра.

Новиот вид на оса бил познат и порано, но бил грешно класифициран како Psylla apicalis, вид кој е поголем.

Ова не е првпат новооткриен вид да биде именувам според лик од „Lord of the Rings“. Досега чест да носат имиња од делата на Толкин имаат видовите оса (Legolasia), риба (Aenigmachanna gollum), пајак (Sauron) и полжав (Smeagal).

Коментирај