Свет

Откриена причината за смртоносниот корона вирус

23. јануари 2020 - 11:27 | Б.С.Б.

Според научниците, можно е корона вирусот да потекнува од кинеска кобра, вид отровница продавана на пазарот во Вухан, пишува CNN.

Болеста за првпат е регистрирана кон крајот на декември 2019 година во Вухан, од каде рапидно се рашири во Кина, а потоа и во многу други земји, вклучително и САД.

Првите случаи на корона вирусот се забележени кај работници или клиенти на локален пазар каде, покрај живо месо, се продаваат и животни како птици, магариња, овци, свињи, камили, лисици, јазовци, стаорци, ежови и влекачи.

Научниците веруваат дека вирусот од животните на пазари преминал врз луѓето, а врз основа на таа теорија се споредуваат генетски примероци на корона вируси со сите познати корона вируси, користејќи протеински кодови и притоа откриле дека протеинот во најновиот вирус е најсличен на корона вирусот од кој страдаат змиите.

Змиите најчесто ловат лилјаци во дивината, а според извештаите, видови на тајванска или кинеска кобра биле продавани на пазарот во Вухан.

Со тоа се зголемува можноста вирусот да преминал од лилјаци на змии, а потоа и на луѓето.

Сепак, засега не е познато како може да се прими вирусот и кај топлокрвни и ладнокрвни животни.

Авторите на извештајот и другите истражувачи треба да го проверат потеклото на вирусот преку лабораториски експерименти, а неопходно е прво да се проучат деловите од вирусот кај змиите.

Тајванските змии од групата кобри се многу токсичен вид змија, карактеристични за централна и за јужна Кина.

Коментирај