Озонската дупка во јужната хемисфера е поголема од Антарктик

Службата за мониторинг на атмосферата Copernicus внимателно го следи Антарктичкиот регион за да го следи развојот на годинешната озонска дупка над Јужниот Пол, која сега достигна површина поголема од Антарктикот. По прилично стандардниот почеток, озонската дупка во 2021 година значително порасна во последната недела и сега е поголема од 75% од озонските дупки во таа фаза од сезоната 1979 година.

Научниците од Службата за мониторинг на атмосферата Copernicus (CAMS) внимателно го следеа развојот на овогодинешната озонска дупка над Антарктикот. На Меѓународниот ден за зачувување на озонскиот слој, CAMS го обезбедува првото ажурирање на состојбата на стратосферската дупка што се случува секоја година за време на австралиската пролет и озонскиот слој што ја штити Земјата од штетните својства на сончевите зраци. Со CAMS управува Европскиот центар за среднорочни временски прогнози во име на Европската комисија со финансирање од ЕУ.

Винсент-Анри Пеуч, директор на Службата за мониторинг на атмосферата Copernicus, коментира: „Оваа година озонската дупка се разви како што се очекуваше на почетокот на сезоната. Изгледа сосема слично со минатогодишната, но подоцна во текот на сезоната се претвори во една од најдолговечните озонски дупки во нашите податоци. Сега нашите прогнози покажуваат дека годинашната дупка еволуираше во значително поголема од вообичаеното. Вителот е доста стабилен, а температурите во стратосферата се дури и пониски од минатата година. Гледаме во прилично голема и потенцијално длабока озонска дупка“.

Оперативниот мониторинг на озонската обвивка од страна на CAMS користи компјутерско моделирање во комбинација со сателитски набудувања на сличен начин како и временските прогнози, за да обезбеди сеопфатна тродимензионална слика за состојбата на озонската дупка. За таа цел, CAMS ефикасно комбинира различни делови од достапните информации. Еден дел од анализата се состои во набудување на вкупната колона на озон со мерења во ултравиолетовиот видлив дел од сончевиот спектар. Овие набљудувања се со многу висок квалитет, но не се достапни во регионот што сѐ уште е во поларна ноќ. Вклучен е различен сет на набљудувања кои даваат клучни информации за вертикалната структура на озонската обвивка, но има ограничена хоризонтална покриеност. Комбинирајќи вкупно пет различни извори и спојувајќи ги со својот софистициран нумерички модел, CAMS може да обезбеди детална слика за распределбата на озонот со конзистентна целокупна колона, профил и динамика.

Како оперативна програма, CAMS континуирано го следи квалитетот на своите резултати наспроти набудувањата во корист на своите корисници. Во однос на предвидување на озон, CAMS ги проверува перформансите на својот систем против мерењата на „фундаменталната вистина“ користејќи сонди за озон лансирани од голем број меѓународни институции во регионот на Антарктикот. Овој мониторинг на квалитетот е исто така важен придонес за континуираниот развој на системот што работи на ECMWF.

За време на пролетната сезона на јужната хемисфера од август до октомври, секоја година се формира озонска дупка над Антарктикот, достигнувајќи максимум помеѓу средината на септември и средината на октомври. Кога температурите на стратосферата почнуваат да се зголемуваат во доцната пролет на јужната хемисфера, осиромашувањето на озонот се забавува, поларниот вител слабее и конечно се распаѓа, а до декември нивото на озон обично се враќа во нормала.

URL

Меѓународниот ден за зачувување на озонскиот слој беше воведен од Обединетите нации за да го одбележат потпишувањето на Монтреалскиот протокол во 1987 година од 196 држави и ЕУ, со кои беа забранети големи хемикалии што го осиромашуваат озонот.

Од забраната за холојаглерод, озонската обвивка покажа знаци на закрепнување, но тоа е бавен процес и ќе потрае до 2060-тите или 2070-тите години за целосно отстранување на супстанциите што го осиромашуваат озонот. Важно е да се одржуваат активностите за мониторинг за да се обезбеди дека континуирано се спроведува Монтреалскиот протокол.

реклама

Ако станам премиер ќе го екстрадирам Груевски во Македонија, најави лидерот на унгарската опозиција

Read more

Која храна е најштетна за цревата?

Read more

Девојката која се изживуваше врз животни во ЗОО Скопје уште не се извинила, не ѝ бега пријава во полиција

Read more

Колку соларни панели му се потребни на едно домаќинство?

Read more

Наука

Погледнете ги најдеталните фотографии од бактерии направени досега

Read more

Како кучињата ги гледаат боите и зошто очите им светат зелено во темница?

Read more

Астрономите најверојатно за првпат открија планета надвор од нашата галаксија

Read more

Што знаеме за новата варијанта делта плус?

Read more
 

Гик

Погледнете ги најдеталните фотографии од бактерии направени досега

Читај повеќе
  • play_arrow

76 години по потонувањето, испливаа бродови кај Иво Џима

Читај повеќе
  • filter

Откриен дел од мистеријата за потекло на чудните мумии од кинеската пустина

Читај повеќе
  • play_arrow

НАСА дизајнира мотор што ги крши законите на физиката

Читај повеќе

Sony продаде повеќе од 13,4 милиони примероци од PlayStation 5

Читај повеќе

Кои 53 модели на смартфони нема да можат да користат WhatsApp?

Читај повеќе

Како е направена првата фотографија од Земјата снимена од вселената пред 75 години?

Читај повеќе

Кембриџ и париски музеј почнаа да враќаат украдени африкански артефакти

Читај повеќе

Колку соларни панели му се потребни на едно домаќинство?

Читај повеќе