Македонија

Почина професорот Томе Груевски

17. септември 2019 - 12:25 | МИА

Скопје, 17 септември 2019 (МИА) – Универзитетскиот професор по комуникологија, новинарство и односи со јавноста Томе Груевски, почина синоќа на 70-годишна возраст во Скопје по кусо и тешко боледување.

Професорот Груевски е прв доктор по комуникологија во земјава и основоположник на студиите по односи со јавноста.

Груевски е роден во Смилево, Битолско, (1949), дипломирал на Филолошкиот факултет (1972); магистрирал на Институтот за социолошки и политичко правни истражувања (1989) и докторирал на Правниот факултет (1995) во Скопје.

Во времето на студиите бил соработник, уредник и главен уредник на в. „Студентски збор“, а подоцна и директор на НИП „Студентски збор”.

Покрај книгата Комуникологија на жанрот ги има издадено и книгите: „Современиот печат во Македонија“, „Печатарството и издаваштвото во Битола“, „Историја на новинарство“, „Комуникологија“, „Култура на говорот“, „Односи со јавноста“ и многу други книги кои имаат особен акцент кон комуниколошките појави.

Коментирај