Половина од младите од 13 до 15 години делумно знаат да располагаат со парите

Фото: Кајгана
Фото: КАЈГАНА

Околу половина од младите помеѓу 13 и 15 години сметаат дека не располагаат со доволно знаење за управувањето со парите. Најголемиот дел од нив учат за управувањето со парите од своите семејства. Од финансискиот систем, најдобро ги познаваат функциите на банкарскиот сектор и сметаат дека најдобро можат да се стекнат со финансиски знаења преку класичната настава. Ова го покажуваат резултатите од Анкетата на Народната банка спроведена во 2021 година и првата половина од 2022 година. Според наодите, Народната банка продолжува со своите едукативни активности, а воедно создава и нови алатки во форма на предавања, презентации и едукативни материјали.

На прашањето „дали сметате дека имате доволно знаење да управувате со расположливите парични средства?“, во 2021 година 41% одговориле дека имаат делумно знаење, додека 56% рекле дека имаат знаење. Во 2022 година, 55% од испитаниците сметале дека располагаат со делумно знаење за управувањето со парите, додека 43% сметале дека располагаат со знаење. Овие резултати, според НБ, укажуваат дека има широк простор за унапредување на финансиската едукација кај оваа возраст.

Од аспект на тоа од каде се информираат за функциите и управувањето со парите, и во 2021, и во 2022 година испитаниците го посочиле семејството како главен извор со 37%, односно 41% од сите анкетирани. Понатаму со речиси иста застапеност се училиштето, интернетот и медиумите.

Според анкетата, учениците се најзапознаени со услугите на банкарскиот систем, и тоа 42%, односно 33% во 2021 и 2022 година, соодветно. Овие резултати соодветствуваат со структурата на финансискиот систем во државата. Сепак, тоа укажува дека има потреба од едуцирање и за останатите сегменти од финансискиот систем.

На прашањето каква едукација претпочитаат учениците, најголемиот дел од нив, или 35%, односно 29% во 2021 и 2022 година, соодветно, одговориле дека претпочитаат класична настава. Втори на листата посакувани едукативни методи се видеоматеријалите, па едукативните текстови на интернет и печатените брошури, наведуваат од НБ.

Предавања од областа на финансиската едукација од страна на Народната банка, може да се закажуваат на следнава врска: https://www.nbrm.mk/baranje-za-e-predavanje-fin-edu.nspx

Народната банка го преведе и Водичот за лични финансии (https://www.nbrm.mk/content/Pametno_upravuvanje_so_parite__web.pdf) на албански јазик, достапен на следнава врска:  https://www.nbrm.mk/content/Menaxhimi-i-men%C3%A7ur-i-parave-web.pdf.

реклама

Роналдо отвори и петти хотел: Луксуз и високи цени, базен, спа и посебна исхрана

Read more

Три раси на кучиња кои најмногу личат на волци

Read more

Тинејџерите сѐ повеќе го напуштаат Facebook

Read more

Тенисер среде натпревар нарача бургер и го изеде

Read more

Македонија

21 година Рамковен договор

Read more

На Табановце и Пелинце за влез и излез од државава се чека околу 2 часа

Read more

На Богородица за излез од земјава се чека половина час

Read more

Кичевецот негативен на тестот за мајмунски сипаници

Read more
 

Вести

Еден загинат и десетици повредени во невреме на фестивал во Шпанија

Читај повеќе

Санкционирани 212 возачи во Скопје, 42 во Битола

Читај повеќе

21 година Рамковен договор

Читај повеќе

На Табановце и Пелинце за влез и излез од државава се чека околу 2 часа

Читај повеќе

Вучиќ, Ковачевски и Рама на 1 септември го отвораат саемот Винска визија на Отворен Балкан во Белград

Читај повеќе

Еден сребрен и два бронзени медали за македонските учесници на информатичката Олимпијада

Читај повеќе

The New York Times: Дали Русија ја користи Србија да поттикне конфликт на Балканот

Читај повеќе

На Богородица за излез од земјава се чека половина час

Читај повеќе

Кичевецот негативен на тестот за мајмунски сипаници

Читај повеќе