Бизнис

Поскапоцен од злато: Зошто нагло порасна цената на паладиумот?

20. јануари 2020 - 13:27 | А.С.

Цената на благородниот метал паладиум скокна на глобалните берзи.

Само во изминативе две недели растот изнесува над 25% и цената е двојно поголема во споредба со истиот период лани.

Со цена од околу 2.500 долари за унца, паладиумот е поскап и од златото, а се чини дека нема да почне да се намалува наскоро.

Но, што е паладиумот и за што се користи и зошто неговата цена расте толку нагло?

Паладиумот е сјаен бел метал и се вбројува во иста група со платината. Најголемиот дел од паладиумот како суровина доаѓа од Русија и Јужна Африка и се добива како нуспроизвод при обработката на руда за добивање други метали како платина и никел.

Клучната комерцијална употреба на паладиумот е како компонента во каталитички конвертори, кои се дел од издувниот систем на автомобилите задолжен за контрола на издувните гасови.

Најчесто се користи кај хибридни и возила со бензински мотор, што ја објаснува засилената побарувачка за овој метал.

Најголемиот дел од палатиумот, повеќе од 80%, се користи за овие уреди кои ги претвораат токсичните гасови како јаглерод моноксид, во помалку штетни гасови и водена пареа.

Во помали размери се користи во електроника, во стоматолошки материјали и во изработка на накит.

Коментирај