Постигнувањето вештачка општа интелигенција е „завршена работа“

Водечкиот истражувач во Google DeepMind Lab, Нандо де Фреитас, тврди дека „играта е завршена“ кога станува збор за постигнување на вештачка општа интелигенција (AGI) - вештачка интелигенција која може да постигне сè што може да направи човек, па дури и повеќе.

Одговарајќи на песимистичкиот текст објавен од колумнистот на TheNextWeb, Тристан Грин, Фреитас смело тврди дека сме сè поблиску до вештачката општа интелигенција и дека, како што ја зголемуваме вештачката интелигенција, ќе стигнеме до AGI.

Оригиналната колумна на Грин ја постави релативно мејнстрим тезата дека, и покрај импресивниот напредок во машинското учење во последните децении, нема шанси да се види AGI на човечко ниво во текот на нашиот живот.

Сепак, Фреитас, како и Илја Сутскевер, главниот научник на лабораторијата OpenAI, веруваат во спротивното.

Фреитас тврди дека постигнувањето вештачка општа интелигенција е завршена работа, односно сега е само прашање на време.

„Решавањето на овие предизвици за скалирање е она што ќе го донесе AGI“, рече истражувачот од лабораторијата DeepMind, подоцна додавајќи дека Сутскевер бил „во право“, тврдејќи, прилично контроверзно, дека некои вештачки невронски мрежи можеби веќе се „донекаде свесни“.

Самиот DeepMind не отиде толку далеку што официјално го прогласи својот мултимодален систем за вештачка интелигенција Gato способен да постигне вештачка општа интелигенција, но со оглед на она што го вели еден од нивните водечки истражувачи, се чини дека е само прашање на време кога Google ќе објави дека ќе биде првиот што ќе го постигне.

Gato може да игра Atari, да опишува слики, да разговара во чет и да мести коцки со роботска рака. Фреитас го надгледуваше овој проект.

реклама

Џамија во Берлин развеа знаме со виножито

Read more

За власта новиот предлог ги содржи сите наши барања и забелешки, опозицијата излегува на протест

Read more

Што да правите ако ве касне змија?

Read more

Утрински секс: Зошто е уште подобар во лето?

Read more

Вести

Досега мапирано речиси 25% од морското дно на Земјата

Read more

5 нови откритија за ѕвездите и галаксиите кои ни ги донесе Gaia

Read more

Трагите од вонземски живот на Марс се веројатно повеќе од 2 метра под површината

Read more

Проституцијата и инфантицидот во древниот Рим

Read more
 

Гик

Откриен чуден спирален објект кој се врти околу центарот на нашата галаксија

Читај повеќе

Досега мапирано речиси 25% од морското дно на Земјата

Читај повеќе

5 нови откритија за ѕвездите и галаксиите кои ни ги донесе Gaia

Читај повеќе

Научници од MIT предложија вселенски штит за „ладење“ на Земјата

Читај повеќе

Instagram ја продолжува борбата со TikTok: Секое видео станува Reel

Читај повеќе

Трагите од вонземски живот на Марс се веројатно повеќе од 2 метра под површината

Читај повеќе

Проституцијата и инфантицидот во древниот Рим

Читај повеќе

Археолози тврдат дека го нашле гробот на викингшкиот крал Синозабиот

Читај повеќе

Дали знаете колку ви е заштитен смартфонот од вода?

Читај повеќе