Позитивните ги кријат своите контакти, велат од ЦЈЗ Куманово

Епидемилогот д-р Јадранка Стаменковска од Центарот за јавно здравје Куманово, денеска на Советот на Општина Куманово, одговарајќи на прашањата на советниците за актуелната состојба со COVID-19 во градот, рече дека позитивните пациенти ги кријат своите контакти во епидемиолошката анкета.

Како што појанси д-р Стаменковска, веднаш по добивање на позитивен резултат, во текот на денот Одделението за епидемиолошка дејност во дата база добива резултати за позитивни случаи. Потоа епидемиолозите од ЦЈЗ вршат епидемиолошка анкета, се контактира телефонски лицето кое е позитивно и врз база на анкетниот прашалник лицето е должно да ги даде сите барани податоци на најблиски контакти.

– Пополнуваме форми за следење на контакти, но она за одбележување е дека во последно време во претходните два месеци имаме навистина помал број на кажување контакти од страна на позитивните лица. Свесно избегнуваат изолација и знаеме дека сите контакти на позитивното лице 14 дена треба да бидат во домашна изолација, тоа е тој период доволен лицето да биде изолирано да не се шири инфекцијата, рече др. Стаменковска.

Според епидемилогот д-р Стаменковска, во последните месеци позитивните лица ги пријавуваат само најтесните членови на семејството како контакти, а пошироките ги кријат и потешко се доаѓа до контактите, освен ако самите не се јават дека биле во контакт со заболено лице.

– Потенцирам дека сè помал број контакти се јавуваат, ако во првите месеци во март или април на еден позитивен имавме од 10 до 15 лица котантки, сега се помалку и од самите установи и инстиуции и самите лица од семејството не покажуваат, така да на едно позитивно лице имаме по 2-3 контакти, вели епидемилогот.

Епидемиолошките служби преку два телефона се во постојан контакт со граѓаните и примаат повици 24 часа.

– Тие податоци ги обработуваме во истот ден, списокот го доставуваме во МВР, и потоа од нивна страна конторола, истите ги доставуваме до Државниот санитарен и здравствен инспекторат, во текот на 24 часа тој изготвува решенија кои се доставуваат во оваа фаза ги доставуваат преку мобилен телефон и истите се доставуваат во текот на 24 часа. Тоа е тој принцип на работа според протокол кој го имаме како епидемиолошки служби, појасни епидемиологот.

Како што потенцираше д-р Јадранка Стаменковска, според фактичката состојба, се очекува и во следните месеци неповолна епидемиолошка состојба во градот, а бројот на случаи да биде зголемен, пишува порталот kumanovskimuabeti.mk.

реклама

Македонија

Средновековниот и раноосманлискиот период во македонските учебници тема на 11. средба на македонско-бугарската Комисија

Read more

Со Албанија ќе се заштитува рибниот фонд во Охридското и Преспанското Езеро

Read more

Сеизмолошка опсерваторија: Земјотресот во Скопје со јачина од 3,5 степени по Рихтер

Read more

Почувствуван земјотрес во близина на Скопје

Read more

Вести

Средновековниот и раноосманлискиот период во македонските учебници тема на 11. средба на македонско-бугарската Комисија

Читај повеќе

Со Албанија ќе се заштитува рибниот фонд во Охридското и Преспанското Езеро

Читај повеќе

Лукашенко: Се закануваат дека ќе нè уништат

Читај повеќе

Сеизмолошка опсерваторија: Земјотресот во Скопје со јачина од 3,5 степени по Рихтер

Читај повеќе

Почувствуван земјотрес во близина на Скопје

Читај повеќе

Бојан Јовановски – Боки 13 отстранет од судница

Читај повеќе

ИЈЗ: За 9,9 отсто намален бројот на нови случаи со COVID-19

Читај повеќе

Скопските градоначалници се здружија во борба против загадувањето

Читај повеќе

Бучковски: Немаме друга мисија, ова мора сега да го решиме

Читај повеќе