Мобилни

Програма која не дозволува голи фотографии

21. февруари 2020 - 16:23 | МИА

Јапонската компанија Ton Mobile создаде телефон опремен со вештачка интелигенција што знае кога корисникот се обидува да сними „секси селфи”.

Имено, ако програмата регистрира голо тело, самосликот нема да биде можен. Наместо тоа, ќе добиете предупредување „Фотографијата не е снимена поради недозволена содржина“.

Целта на овој систем на заштита не е да ги спречи возрасните да си испраќаат фотографии. Ton Mobile сака да ги заштити децата од интернет-изнудување, заведување и уценување.

Родителите можат да ја прилагодат апликацијата и за да добијат предупредување на својот телефон, ако нивното дете се обиде да направи гола слика од нивното тело.

Цената на овој телефон во Јапонија е околу 180 евра.

Коментирај