Проституцијата и инфантицидот во древниот Рим

Борделите биле вообичаено место во антиката и често биле сместени меѓу куќи на почитувани римски семејства.

Далеку од тоа да бидат сфатени како табу, борделите биле едно од најчестите места за собирање на римските мажи. Се сметале за асоцијално мажите да не се впуштаат во активности со проститутки.

Постојат два начини на кои археолозите знаат дали откриената градба била бордел или не.

Првиот е со ознака - со имиња и цени на едната страна и „occupata“ („зафатено“ на латински) на задната страна. Или очигледни натписи како „cellae meretriciae“ (соба на проститутка) кои ја означувале целта на локацијата.

Другиот начин е откривањето масовни гробници на деца. Во римската антика децата не се сметале за вистински луѓе додека не наполнеле две години. На татковците законски им било дозволено да ги убиваат своите деца без законски реперкусии.

Поради ова чедоморството земало голем замав во античкиот свет. Присуството на фетални и новородени скелети во масовните гробници им дава на археолозите индикација дека она што тие го ископуваат најверојатно е бордел.

Во античкиот свет немало етичка дилема со овие ситуации бидејќи во антиката децата биле целосно дехуманизирани. Тие „изгледале како луѓе“, но биле „некомплетни личности“ (сè уште нецелосни личности), како што рекол еден антички писател.

Инфантицидните практики се сметале за прифатливи, оправдани и неопходни поради недостатокот на контрацепција и возрасно лице кое, за разлика од децата, се разбира, било „целосна личност“ и затоа било во рамките на нивните права да прават што сакаат.

Концептот на внатрешната човечка вредност - дека имате достоинство, вредност и цел по природа едноставно да бидете човек - е туѓ за огромното мнозинство од човечката историја.

Дури неодамна, во рамките на јудејско-христијанската етика, вредноста на човечкото битие, без разлика на големината, фазата од развојот, ситуацијата, расата, полот итн., се остварило во целост.

Древните луѓе немале проблеми со жртвувањето деца, бидејќи тие целосно ги дехуманизирале бебињата. Уште едно потсетување дека општествените претпоставки не се поистоветуваат со вистината, моралот или правдата.

реклама

Дали сте знаеле: Македонец го дизајнирал славниот југословенски киоск

Read more

Почнува период што се случува еднаш на 12 години: Што ќе му донесе на секој хороскопски знак?

Read more

Зошто Кинезите престанаа да ги исплаќаат кредитите за стан?

Read more

Експертите многу јасно објаснија дали треба да се тушираме наутро или навечер

Read more

Вести

Научна студија: Никаде на Земјата дождовницата не може да се пие

Read more

Годинашната суша во Европа најлоша во изминатите 500 години

Read more

Кина разви дрон што може да ја пробие одбраната на носачите на авиони

Read more

Откриено каков бил животот на средната класа во Помпеја

Read more
 

Гик

Научна студија: Никаде на Земјата дождовницата не може да се пие

Читај повеќе

Бејби бумерите имаат најслаби лозинки, а милениумците се најранливи

Читај повеќе

Најголемата утка на Netflix: 99% од корисниците не ги ни пробале игриците

Читај повеќе

Годинашната суша во Европа најлоша во изминатите 500 години

Читај повеќе

Кина разви дрон што може да ја пробие одбраната на носачите на авиони

Читај повеќе

Откриено каков бил животот на средната класа во Помпеја

Читај повеќе

АЕК: Малолетниците дневно приклучени на интернет и повеќе од пет часа

Читај повеќе

WhatsApp воведе нови опции за поголема приватност на корисниците

Читај повеќе

Во Њујорк пронајдена статуа на индиска божица украдена во 1971 година

Читај повеќе