Размислувате да земете кредит – каква каматна стапка да изберете: фиксна или променлива?

Одлуката за земање кредит содржи неколку дополнителни одлуки, меѓу кои една од најважните сигурно е дали ќе избереме фиксна или променлива каматна стапка. Многу корисници на кредити не ни знаат која е разликата и зошто би избрале фиксна, а не променлива, или обратно.

Фото: Кајгана
Фото: КАЈГАНА

Основната разлика помеѓу фиксните и променливите каматни стапки е во тоа што фиксната не се менува при отплата на кредитот, без оглед на условите и промените што се случуваат во светот, додека променливата, како што кажува самото име, се менува и подлежи да се промени поради различни фактори, како што се инфлацијата, економската криза и многу други промени и проблеми во светот на економијата и политиката.

Фиксна каматна стапка значи стапка која е непроменета во текот на договорниот период на заемот или депозитот. Затоа, тој е на исто ниво како првично договореното и не може да се менува до крајот на отплатата на заемот. Со оглед на нестабилноста на пазарот поради различни фактори, моментално кредитите со фиксна каматна стапка претставуваат најмал ризик за корисникот, додека променливата или променлива каматна стапка подлежи на можни промени во текот на периодот на заемот. Во пракса тоа значи дека банката има право да ја промени каматната стапка во согласност со договорот. Така, износот на ратата може да се зголеми или намали во зависност од движењето на каматните стапки во периодот на отплата на кредитот. Овој тип на каматна стапка почесто се склучува за долгорочни заеми.

Предноста на фиксната каматна стапка е што клиентите однапред знаат колкава камата ќе платат за одредена сума на кредитот. Она што е предност во еден момент може да стане неповолна положба, бидејќи во случај на промена на факторите кои влијаат на каматната стапка, фиксната каматна стапка ќе остане иста, без оглед на споменатите промени. Главниот недостаток на фиксната каматна стапка е нејзината висина. Имајќи предвид дека ги спречува сите можни ризици од промени во иднина, обично е малку повисока од променливата.

Оние кои, пак, се одлучуваат за променлива каматна стапка, се согласуваат не само да не го знаат однапред конечниот износ на каматата што ќе ја платат, туку и со можноста таа да биде помала или евентуално повисока од почетната. Но, и кај променлива каматна стапка, постои еден фиксен дел, кој е дефиниран со договорот, додека другиот дел е променлив и зависи од движењето на референтната пазарна каматна стапка за одредена валута. Токму промените во тој променлив дел влијаат на вкупната каматна стапка која се плаќа како провизија за земање кредит.

реклама

Дали сте знаеле: Македонец го дизајнирал славниот југословенски киоск

Read more

Почнува период што се случува еднаш на 12 години: Што ќе му донесе на секој хороскопски знак?

Read more

Зошто Кинезите престанаа да ги исплаќаат кредитите за стан?

Read more

Експертите многу јасно објаснија дали треба да се тушираме наутро или навечер

Read more

Живот

Почнува период што се случува еднаш на 12 години: Што ќе му донесе на секој хороскопски знак?

Read more

Експертите многу јасно објаснија дали треба да се тушираме наутро или навечер

Read more

11 книги за кои луѓето најчесто лажат дека ги прочитале

Read more

Како едноставно да избркате змија?

Read more
 

Магазин

Чаша млеко со јаболков оцет против запек и за побрз метаболизам

Читај повеќе

Слушајте си го телото: Пет знаци дека ви недостасува магнезиум

Читај повеќе

Како полесно да го преболите раскинувањето?

Читај повеќе

Почнува период што се случува еднаш на 12 години: Што ќе му донесе на секој хороскопски знак?

Читај повеќе

Како до совршено вкусна паста без варење во вода?

Читај повеќе
  • play_arrow

Како изгледа плетењето на пајакова мрежа?

Читај повеќе

Дали сте знаеле: Македонец го дизајнирал славниот југословенски киоск

Читај повеќе

Едноставен трик што ќе ви помогне да пешачите 40 минути подолго секој ден

Читај повеќе

Експертите многу јасно објаснија дали треба да се тушираме наутро или навечер

Читај повеќе