Реченици кои токсичните родители најчесто им ги кажуваат на нивните деца

Препознавањето на токсичниот родител понекогаш може да биде многу тешко, особено кога детето е сè уште мало и не знае како да разликува добра од лоша врска.

Сепак, психолозите објаснуваат дека постојат одредени знаци кои укажуваат дека родителите би можеле да бидат токсични, а најлесно можеме да ги препознаеме по речениците или фразите што им ги кажуваат на своите деца.

Велат дека огромното мнозинство родители, честопати сосема несвесно, им кажуваат на децата одредени работи кои се исклучително штетни за нивниот ментален развој, а во исто време покажуваат дека се склони кон токсични шеми на однесување кои ги користат во воспитувањето.

Овие реченици се како следниве:

„Зошто не можеш да бидеш како него/неа“

„Погледни што направи“

„Ме правиш лут/а, лош/а, тажен/тажна...“

„Ме разочара“

„Го правам тоа за твое добро“

Сето ова, објаснуваат психолозите, се фрази што ги користат токсичните родители. Тие често ги споредуваат своите деца со другите, ги обвинуваат за сопствените чувства, ги доживуваат како одредено „продолжување“ на себе, а исто така знаат да ги критикуваат за секоја грешка што ја прават.

Исто така, токсичните родители ги оправдуваат своите постапки со изјавата „го правам за твое добро“ за да избегнат преземање одговорност или каква било друга дискусија. Сето ова е исклучително лошо и негативно се одразува на детето, додаваат експертите.

реклама

НАЈДИ МЕ - Систем за рано предупредување за исчезнати деца во Македонија

Read more

Ибра: Имам толку многу пари, а брат ми не успеав да го спасам

Read more

Како правилно се јаде јапонско јаболко?

Read more

Ретрограден Меркур им ги враќа бившите на 4 хороскопски знаци

Read more

Живот

Готвач открива кои јадења најмалку треба да се порачуваат во рестораните

Read more

Како правилно се јаде јапонско јаболко?

Read more

Трик на искусните домаќинки: Зошто ставаат козметички памук во правосмукалката?

Read more

Жените со една боја на очи се единствени: Имаат особено силен имунитет и живеат долго

Read more
 

Магазин

Четката за заби треба темелно да се мие еднаш неделно

Читај повеќе

Пет митови за шеќерот кои би можеле да ве спречат да изгубите тежина

Читај повеќе

Готвач открива кои јадења најмалку треба да се порачуваат во рестораните

Читај повеќе

Како правилно се јаде јапонско јаболко?

Читај повеќе

Очите ви се постојано суви? Можеби ви недостасува важна хранлива материја

Читај повеќе

Ретрограден Меркур им ги враќа бившите на 4 хороскопски знаци

Читај повеќе

Бездомник во Италија доби на лото, едвај успеа да ги земе парите

Читај повеќе

Вашата крвна група можеби е „виновна“ зошто слабеењето ви е невозможна мисија

Читај повеќе

Три начини како да примите повеќе витамин Д во текот на зимата

Читај повеќе