Концепти

Renault го подготвувa првиот електричен модел со логото на Dacia

16. февруари 2020 - 14:15 | М.С.

Компанијата Renault официјално го потврди пристигнувањето на електричниот модел со логото на Dacia.

Се работи за моделот кој ќе се појави на европскиот пазар во наредните две години, а кој ќе биде базиран на моделот City K-ZE на Renault кој е наменет за кинескиот пазар.

Електричниот модел на Dacia пристигнува по Twingo ZE.

Autocar минатата година објави дека евтиниот City K-ZE ќе биде унапреден за европскиот пазар.

K-ZE е мал модел во стил на кросовер кој припаѓа на A сегментот, а во Кина нивната целна група се помладите купувачи. Европската верзија најверојатно ќе има поунапредени безбедносни системи.

Кинескиот K-ZE го придвижува електричниот мотор кој испорачува 44 коњски сили, а максималната брзина изнесува 105 км/ч.

За да се намалат трошоците, новиот модел ќе се произведува во Кина.

Потпретседателот на Renault, Оливер Мургет смета дека K-ZE ќе биде идеален за сервис изнајмување односно за делење на автомобилот.

Коментирај