Авто новости

Renault на струја има посилен мотор и автономија на зима до 200 километри на час

20. февруари 2018 - 19:50 | М.Д.

Францускиот произведувач го унапреди својот електричен модел Zoe за 2018 година.

Најважна новост е дека автомобилот доби посилен електромотор кој испорачува 109 ks (16 ks повеќе во однос на порано) и 225 Nm.

Renault Zoe за 2018 година од состојба на мирување до 100 километри на час забрзува за 11.4 секунди, а како што вели произведувачот, за меѓузабрзување од 80 до 120 километри на час троши 2 секунди помалку од својот претходник.

Максималната брзина на автомобилот изнесува 135 километри на час.

Zoe за складирање на електрична енергија користи литиум-јонски батерии со капацитет од 41 kWh, кои според зборови на луѓе од компанијата Renault, од 0 до 80% од вкупниот капацитет може да се наполни за час и 40 минути.

Францускиот произведувач соопшти дека автономијата во возењето во летни услови е до 300 километри на час, додека во зима паѓа на 200 километри.

Renault Zoe за 2018 година ќе има своја премиера на автомобилскиот саем во Женева, а продажбата во Франција почнува во март, а нешто подоцна и на останатите одбрани европски пазари.

Коментирај