Живот

Реплика на Титаник го закажа првото патување за 2022 година

23. октомври 2018 - 17:17 | Б.С.Б.

Идентичен брод на легендарниот Титаник ќе заплови од Дубаи во 2022 година. Бродот ќе превезува 2.400 патници и 900 членови на екипажот, пишува USA Today.

Тоа е скоро истиот број на патници од 1912 година, легендарниот брод чија трагична судбина го потресе светот. Но, овој брод ќе има многу повеќе чамци и појаси за спасување, но и други безбедносни мерки.

По испловувањето Титаник 2 ќе тргне кон Саутхемптон, градот од кој познатиот Титаник тргна на своето прво и последно патување. Ќе плови две недели, а потоа од Англија преку Антарктикот ќе тргне кон САД.

Проектот е најавуван од 2015 година и оттогаш многу пати бил одложуван поради финансиски проблеми. Неговата реализација чини 500 милиони долари.

Коментирај