Чек дис аут

Реставриран брод од 1883 година потона во реката Елба

10. јуни 2019 - 15:14 | А.С.

Брод од 19. век што помина низ скапа реставрација, потона во Германија откако се судри со друго пловило.

Неколку од луѓето кои биле на бродот No 5 Elbe се поведени во инцидентот што се случи вчера на реката Елба, во близина на градот Хамбург.

Сите 43патници и членови на екипажот биле брзо евакуирани со спасувачки бродови што пловеле во близина.

Бродот од 1883 година беше последниот дрвен брод од оваа ера во Хамбург што беше во пловна состојба.

Спроведена е истрага за инцидентот и службите велат дека можело да има и жртви ако во близина не биле спасувачките бродови што интервенирале во друг помал инцидент.

Бродот долг 37 метри неодамна беше реставриран во потфат што чинеше 1,5 милиони евра во едно данско бродоградилиште.

Сопствениците на бродот се надеваат дека ќе може да се спаси пловилото за да се користи како експонат за туристи.

Коментирај