Сахара и Антарктик се послични отколку што мислиме

Делува неверојатно, но Сахара и Антарктик навистина имаат многу заеднички особини.

Лево: Сахара; десно: Антарктик

Пустинските предели се распространети ширум нашата планета и, за разлика од генералното мислење, не се условени со толку топла клима. Сите пустини на светот за заедничка особина го имаат малото количество на дожд кое паѓа на годишно ниво. Кога одредена област годишно добива помалку од 250 милилитри дожд, таа можеме да ја сметаме за пустина, пишува World Atlas.

Кога ќе помислиме на пустина, начесто замислуваме жежок песок и речиси целосно отсуство на жив свет, бидејќи само мал број на животински видови можат да преживеат во такви сурови услови. Сепак, факт е дека скоро една милијарда луѓе живеат во области кои се квалификуваат како пустини.

Зајдисонце на Сахара

Антарктик е исто така пустина, иако целиот е замрзнат и температурите се многу поразлични отколку во Сахара. На Антарктикот не врне дожд, што е одлучувачки фактор кој речиси целиот континент го квалификува како пустина.

Ниска влажност на воздухот

Покрај малите количини на дожд на годишно ниво, сите пустини се одликуваат и со навистина ниска влажност на воздухот. Во пустините нема доволно вода на почвата која би испарувала и би создавала облаци, која потоа би ја вратила водата преку дожд. Во тропските пустини температурата на воздухот малку над површината е толку висока што создава рефлексирачка светлина на слојот врел воздух. Овој пустински феномен се нарекува фатаморгана.

Големи температурни разлики

Разликата помеѓу дневните и ноќните температури се екстремни во повеќето пустини. Во пустината Чивава, на пример, највисоката дневна температура достигнува 37°C, но навечер се спушта на 0°C.

Причината за брзото и нагло опаѓање на температурата лежи во непостоењето на облаци над пустините кој би спречиле ладење на тлото по заоѓањето на сонцето. Влажноста на воздухот за време на ноќта воглавно останува иста, што значи дека не постои ништо што би спречило топлиот воздух да побегне во атмосферата.

Единственото место во пустините на кое често може да се најде вода се нарекува басен. Тоа е длабока и голема дупка на површината од тлото во која може да се задржи дождовницата, а понекогаш може да се создаде и привремено езеро доколку дојде до невреме или поплава.

Силни ветрови

Поради недостатокот од дрвја, а често и било каква вегетација, ветровите силно дуваат во пустините бидејќи нема што да ги сопре. Ветровите кои достигнуваат брзина од 100 км/ч создаваат дини нанесувајќи песок. Површината на песочните пустини константно се менува, а ветровите ги поместуваат дините дури и по неколку метри на годишно ниво.

Песочните бури во Сахара ги подигнуваат честичките песок многу високо во атмосферата. Песок од Сахара, носен од ветровите, патува преку Атлантскиот Океан и заслужен е за идиличното портокалово-жолтеникаво зајдисонце на Флорида.

Зајдисонце на Флорида
реклама

Ги забележавте ли синоќа светлечките објекти на небото?

Read more

Четири хороскопски знаци на кои мај им носи среќа во љубовта

Read more

За да ја задоволи сопругата, Србин направи куќа која се врти

Read more

Нема начин да се спречи удар од голем астероид

Read more

Чек дис аут

Најсмешните новинарски гафови за април

Read more

Фејл компилација на неделата

Read more

Кои се најбогатите земји на светот?

Read more

Мајки и деца, фејл компилација

Read more
 

Магазин

  • play_arrow

Најсмешните новинарски гафови за април

Читај повеќе
  • play_arrow

Фејл компилација на неделата

Читај повеќе

Четири хороскопски знаци на кои мај им носи среќа во љубовта

Читај повеќе

Зошто не смеете пречесто ја јадете јагоди?

Читај повеќе

Истражување: Луѓето од овие професии најчесто имаат секс

Читај повеќе

Мачнина, главоболка, температура: Зошто различно реагираме на вакцините?

Читај повеќе

Зелениот чај е најдобар и најздрав, велат нутриционистите

Читај повеќе

Најдобриот рецепт за домашни переци со сирење

Читај повеќе

Вакцината на Moderna 96 проценти ефикасна кај деца од 12 до 17 години

Читај повеќе