Само 43 луѓе во светот имаат „златна крв“, за што станува збор?

Постојат четири основни крвни групи А, Б, АБ и 0, а секоја од нив може да биде позитивна или негативна, зависно дали во неа е присутен или отсутен Ph фактор.

Најраспространета е нулта крвната група. Најретка е крвната група Rhnull, која експертите ја нарекуваат и „златна крв“. Според достапните податоци, оваа крвна група во светот ја имаат само 43 лица, а е откриена во 1961 година.

Оваа најретка крвна група нема ниту еден од 50 антигени од Резус системот.

Иако овие луѓе можат да донираат крв, нивниот живот може да спаси малкумина. Токму затоа, во случај кога ним им е потребна трансфузија, лицата кои имаат златна крв се поттикнуваат да ја даваат.

реклама

Чек дис аут

Која Џорџа Мелони си денес?

Read more

Иранска реклама од 70-тите

Read more

Неколку совети за безбедност ако одите во Барселона

Read more

Како Холанѓаните станаа највисоката нација во светот?

Read more
 

Магазин

  • filter

Која Џорџа Мелони си денес?

Читај повеќе

Кои пијалаци го замастуваат црниот дроб?

Читај повеќе

Кој е идеалниот крвен притисок кон кој треба да се стремиме?

Читај повеќе
  • play_arrow
Четири лесни рецепти за вкусен киш

4 лесни рецепти за вкусен киш

Читај повеќе

Малите ноќни закуски по 21 часот може да бидат лоши за вашето здравје

Читај повеќе

Паста карбонара со маслинки

Читај повеќе
  • play_arrow

Иранска реклама од 70-тите

Читај повеќе

Четири намирници кои всушност ви помагаат да изгубите тежина

Читај повеќе
  • play_arrow

Неколку совети за безбедност ако одите во Барселона

Читај повеќе