Само еден тест на крвта може да помогне во рано откривање на многу видови на рак

Раното откривање на ракот пред да се прошири низ телото може да спаси живот. Ова е причината зошто лекарите препорачуваат редовни прегледи за неколку вообичаени типови на рак, користејќи различни методи.

 

Колоноскопијата, на пример, открива рак на дебелото црево, додека мамографијата открива рак на дојка.

Иако е важно, извршувањето на сите овие тестови може да биде логистички напорно, скапо, а понекогаш и непријатно за пациентите. Но, што ако еден тест на крвта може да ги открие најчестите видови на рак одеднаш?

Ова го ветуваат мултиканцерогените тестови за рано откривање или MCED.

Колин Причард, лекар за лабораториска медицина и истражувач кој развива молекуларни тестови за рак, верува дека тестовите MCED најверојатно ќе го трансформираат скринингот за рак во блиска иднина, особено ако добијат силна владина поддршка која ќе овозможи брзи иновации.

Како функционираат MCED тестовите?

Сите клетки во телото, вклучувајќи ги и клетките на туморот, фрлаат ДНК во крвотокот кога ќе умрат. Тестовите MCED бараат траги од туморска ДНК во крвотокот. Оваа циркулирачка ДНК „без клетки“ содржи информации за тоа од каков тип на ткиво доаѓа и дали е нормално или канцерогено.

Тестирањето за циркулирачка туморска ДНК во крвта не е ново. Тие течни биопсии - фантастичен начин на кажување тестови на крвта - веќе се широко користени за пациенти со рак во напредна фаза.

Лекарите ги користат овие тестови на крвта за да пронајдат мутации во ДНК на туморот кои помагаат во лекувањето. Бидејќи пациентите со рак во доцна фаза обично имаат голема количина на туморска ДНК која циркулира во нивната крв, релативно е лесно да се открие присуството на овие генетски промени.

Тестовите MCED се разликуваат од постоечките течни биопсии затоа што се обидуваат да го откријат ракот во рана фаза, кога сè уште нема толку многу туморски клетки. Раното откривање на овие канцерогени клетки може да биде предизвик бидејќи неканцерогените клетки, исто така, фрлаат ДНК во крвотокот.

Бидејќи поголемиот дел од циркулирачката ДНК во крвотокот доаѓа од неканцерогени клетки, откривањето на присуството на неколку молекули на ДНК на ракот е како да се најде игла во стог сено.

Она што ги прави работите уште потешки е фактот дека крвните клетки природно фрлаат абнормална ДНК како што стареат, а овие нишки може да се помешаат со циркулирачка ДНК на ракот. Овој феномен, познат како клонална хематопоеза, ги помеша раните обиди за развој на MCED тестови, со премногу лажни позитиви.

За среќа, поновите тестови можат да го избегнат мешањето на крвните клетки со фокусирање на еден вид „молекуларен баркод“ вграден во ДНК на ракот што го идентификува ткивото од кое потекнува. Овие баркодови се резултат на метилација на ДНК, природни модификации на површината на ДНК кои се разликуваат за секој тип на ткиво во телото.

На пример, ткивото на белите дробови има различен модел на метилација на ДНК од ткивото на дојката. Понатаму, клетките на ракот имаат абнормални обрасци на метилација на ДНК кои се во корелација со типот на рак. Со каталогизирање на различни обрасци на метилација на ДНК, MCED тестовите може да се фокусираат на делови од ДНК кои разликуваат канцерогено и нормално ткиво и прецизно го одредуваат местото на ракот.

Опции за тестирање

Во моментов има неколку MCED тестови во развој и во клинички испитувања. Ниту еден MCED тест не е одобрен од FDA во моментов, и во моментов не се препорачува од медицинските друштва.

Во 2021 година, биотехнолошката компанија GRAIL го лансираше првиот комерцијално достапен MCED тест во САД. Неговиот тест Galleri тврди дека открива повеќе од 50 различни видови на рак. Најмалку уште две американски компании, Exact Sciences и Freenome, и една кинеска компанија, Singlera Genomics, имаат тестови во развој.

Некои од овие тестови користат различни методи за откривање на рак, покрај циркулирачката ДНК на туморот, како што е барањето на протеини поврзани со ракот во крвта.

MCED тестовите сè уште не се покриени со осигурување. Тестот Galleri на GRAIL моментално е по цена од 949 долари, а компанијата нуди план за плаќање за луѓе кои треба да платат од свој џеб. Законодавците воведоа предлог-закон во Конгресот за да се обезбеди покривање на Medicare за MCED тестовите кои добиваат одобрение од FDA.

Невообичаено е Конгресот да го разгледа законодавството посветено на еден лабораториски тест, и тоа го нагласува и обемот на медицинскиот пазар за MCED и загриженоста за разликите во пристапот без покривање за овие скапи тестови.

Remote video URL
Како треба да се користат MCED тестовите?

Да се ​​открие како MCED тестовите треба да се спроведат во клиниките ќе потрае многу години.

Истражувачите и лекарите штотуку почнуваат да ги решаваат прашањатаза тоа кој треба да се тестира, на која возраст и како треба да се земе предвид претходната медицинска и семејна историја. Подеднакво е важно да се постават упатства за тоа како лекарите ќе продолжат да ги оценуваат позитивните резултати од MCED.

Исто така, постои загриженост дека MCED тестовите може да доведат до прекумерна дијагноза на нискоризични, асимптоматски карциноми кои подобро се оставаат неоткриени. Ова се случи со скринингот за рак на простата.

Претходно, упатствата препорачаа дека сите мажи на возраст од 55 до 69 години треба да прават редовни тестови на крвта за да им се одреди нивото на PSA, протеин произведен од канцерогено и неканцерозно ткиво на простата. Но, сега препораката е нијансирана, со скрининг предложен на индивидуална основа што ги зема предвид личните преференци.

Друга загриженост е дека понатамошното тестирање за да се потврдат позитивните резултати од MCED ќе бидат скапи и ќе бидат оптоварени за медицинскиот систем, особено ако е потребно скенирање на целото тело. На пример, трошоците за магнетна резонанца од џеб може да изнесуваат илјадници долари.

И пациентите кои добиваат позитивен MCED резултат, но не можат да го потврдат присуството на рак по опсежни слики и други последователни тестови, може да развијат доживотна анксиозност поради потенцијално пропуштената дијагноза и да продолжат да се подложуваат на скапи тестови во бесплодна потрага по туморот.

И покрај овие грижи, раните клинички студии се ветувачки. Студијата од 2020 година на повеќе од 10.000 претходно недијагностицирани жени покажа дека 26 од 134 жени со позитивен MCED тест имале рак.

Студијата спонзорирана од GRAIL од 2021 година покажа дека половина од над 2.800 пациенти со позната дијагноза на рак имале позитивен MCED, а само 0,5 отсто од луѓето потврдени дека се без рак имале лажно позитивен тест. Тестот бил најдобар за пациенти со напреднат карцином, но открил околу 17 проценти од пациентите кои имале многу рана фаза на болеста.

Тестовите MCED наскоро би можеле да го променат начинот на кој лекарите пристапуваат кон скринингот за рак. Прашањето е дали здравствениот систем е подготвен за нив, изјави професорот Причард за Science Alert.

Тагови
реклама

Летување во Југославија: Сиромашни, ама среќни

Read more

Колапс на системот ширум светот: Погодени банки, медиуми и компании, приземјени авиони

Read more

Фармацевт објасни кои лекови никогаш не треба да се земаат заедно

Read more

Чистка во Грција: Панично се собираат чадори и маси од плажите

Read more

Наука

Дали Помпеја била погодена од земјотрес во исто време со вулканската ерупција?

Read more

Древна палата во која некогаш живееле папи ископана во центарот на Рим

Read more

Паралелни универзуми - 5 докази за нивното постоење

Read more

Климатските промени ги прават деновите подолги - ова не се случило со милениуми

Read more
 

Гик

Дали Помпеја била погодена од земјотрес во исто време со вулканската ерупција?

Читај повеќе

Се огласи Microsoft: Како да се поправи дефектот што го зафати целиот свет?

Читај повеќе

Google со тизер го најави смартфонот Pixel 9 Pro Fold

Читај повеќе

Колапс на системот ширум светот: Погодени банки, медиуми и компании, приземјени авиони

Читај повеќе
  • filter

Древна палата во која некогаш живееле папи ископана во центарот на Рим

Читај повеќе
  • play_arrow
  • filter

Паралелни универзуми - 5 докази за нивното постоење

Читај повеќе

Nintendo конечно ги израдува фановите

Читај повеќе
  • play_arrow

Што значат кратенките како QR, GPS, PDF, URL?

Читај повеќе

Дали новиот Android 15 ги претвора смартфоните во десктоп компјутери?

Читај повеќе